Vestibul Windfang

3476
vestibul windfang

Un windfang este un vestibul sau un antreu, este prima încăpere în care se intră din exterior. De regulă, este o încăpere separată de restul camerelor, cu treceri închise de uși.

Windfangul, antreul sau vestibulul închis este prevăzut cu două rânduri de uși: ușa sau ușile exterioare și ușa sau ușile interioare.

Wind (vânt) – fang (colți-dinte-prindere). Rolul vestibulului în zonele cu climat mai rece era de oprire a aerului rece de la exterior într-un spațiu tampon- intermediar, un spațiu de aer între ușa exterioară deschisă în momentul accesului persoanelor și ușa de la interior care se va deschide doar după ce ușa de la exterior se va închide.

Un windfang este similar cu acele sasuri de depresurizare din filmele cu submarine sau cu nave spațiale, camere în care cosmonautul sau scafandrul intră grăbit pe ușa interioară doar după ce ușa exterioară este asigurată și spațiul din cameră s-a depresurizat sau s-a golit de apă.

În lumea reală și civilă, aceste sasuri sunt folosite pentru oprirea sau limitarea circulației aerului rece, dar și pentru oprirea răspândirii exploziilor, focului în caz de incendii la anumite accese pietonale din parcaje subterane sau adăposturi de protecție civilă.

Vestibulul s-a transformat pe parcurs și, cu ajutorul tehnologiei moderne a fost înlocuit cu uși mari rotative (cum sunt cele de la Ikea, la intrarea principală). S-a micșorat și optimizat cu ajutorul ușilor culisante automate (cum sunt cele de la Mega Image), sau cu perdele de aer cald deasupra ușilor unde nu s-a putut construi un vestibul închis.

Windfangul – Vestibul deschis sau închis spre interior

După cum am scris și mai sus, windfangul sau vestibulul clasic a fost adaptat și reinterpretat cu ajutorul tehnologiilor, tâmplăriilor și a echipamentelor moderne de încălzire. De asemenea, stilul de viață, micșorarea spațiilor de locuit și încălzirea globală au dus la dispariția sau la transformarea vestibulului într-un mic sas, într-un hol de acces deschis spre bucătărie sau living.

Pentru case sau apartamente cu acces direct din exterior, ideal este ca vestibulul cu rol de hol principal să fie închis spre interior, spre living sau bucătărie.

Vestibul interior sau exterior

O soluție bună poate fi construirea unui vestibul exterior, în special la casele mai vechi sau la cele noi neprevăzute cu vestibul sau cu hol de intrare suficient pentru cerințele în creștere ale familiei. De regulă aceste vestibuluri sunt construite din materiale ușoare, cu structură din lemn sau structură metalică.

Un vestibul exterior va fi mai greu de legat la sistemul de încălzire al casei. De cele mai multe ori este lăsat ca un spațiu neîncălzit, cu rol de extensie al holului pe timp de vară.

În funcție de poziția față de punctele cardinale, vestibulul exterior poate fi expus supraîncălzirii pe timp de vară sau efectului acumulării de zăpadă viscolită pe timp de iarnă.

Mixte Parțial interior sau exterior

Desfacerea parțială a peretelui exterior de la vestibul insuficient, după modelul extinderii spațiului interior prin închiderea balcoanelor, cu folosirea spațiului sau a terasei din curte pentru extinderea parțial în exterior.

Separat de corpul principal

Acest scenariu se poate aplica pentru vestibuluri noi atașate la construcții existente, dar și pentru vestibuluri gândite și construite din prima fază a proiectului.

Deschis spre casa scării

Aerul rece va circula liber spre nivelul superior într-un windfang în care scara spre etaj este deschisă spre acesta. Este indicat ca scara să fie prevăzută cu ușă și un mic sas la parter sau cu ușă la etaj, după un podest de sosire cu lungimea podestului egală cu lățimea treptelor.

Separat de casa scării

Pentru scări închise, se va separa de casa scării după cum am scris mai sus, se va separa total cu acces dintr-un hol comun cu alte încăperi sau un hol separat dedicat pentru scară.

Vestibuluri cu una sau mai multe uși spre interior

Vestibulul clasic va avea doar o ușa de intrare din exterior și o ușă de intrare in camera sau holul interior. Cele două uși vor fi pe pereți diametral opuși, axate, pe mijlocul peretelui.

Pentru casele stil vagon sau pentru cele cu acces din lateralul casei, cu vestibul exterior sau parțial exterior, este acceptabilă și o poziționare pe pereți adiacenți: ușa exterioară amplasată pe peretele dinspre stradă și ușă interioară pe centrul peretelui interior al vestibulului.

Tot pentru același stil de case pe terenuri înguste, ambele uși pot fi amplasate cu fața spre stradă, cu pereții ușilor paraleli cu fațada scurtă.

Vestibuluri cu una sau mai multe uși spre exterior

Un vestibul poate avea mai multe uși exterioare în situația în care aceasta este amplasat în exterior, ca în situația descrisă la punctul anterior. Un vestibul exterior sau interior foarte alungit ca o prispă închisă, poate fi prevăzut cu o ușă pe centru și câte o ușă pe fiecare capăt al vestibulului.

Vestibul pătrățos sau alungit

Mai sus am vorbit de varianta vestibulului alungit, generat de anumite scenarii de închidere a prispelor, de mini-sere sau terase închise atașate de casă, prin care se face accesul în casă.

Un windfang sau un vestibul ideal va avea o formă apropiată de cea a unui pătrat sau de maxim a două pătrate alipite.

Pe un nivel sau mai multe

Vestibulul se poate extinde pe mai multe niveluri sau pe un nivel, fiind perceput ca un volum secundar, atașat de corpul principal al clădirii. La etaj se poate construi, peste vestibulul de la parter, un hol al etajului, o cameră tehnică sau un spațiu de depozitare.

Vestibul la subsol

Întâlnim vestibuluri la subsolul marilor centre comerciale și ca legătură între parcajele subterane cu centrele comerciale sau cu holurile clădirilor de locuințe colective multietajate.

Vestibul la etaj

Un vestibul de acces din exterior poate fi amplasat la etajele superioare în cazul locuințelor semi colective cu acces comun pe cursive – coridoare deschise exterioare, cu scări comune de nivel, exterioare deschise sau închise.

Vestibul cu mobilier sau fără

Dat fiind faptul că în vestibul temperatura și umiditatea din aer este instabilă, este recomandat ca în vestibulul cu rol de windfang să nu existe nicio piesă de mobilier.

În vestibulul multifuncțional, fără hol separat prevăzut cu garderobă, mobilarea va fi temporară pentru hainele mai groase și pentru încălțăminte.

Cu trepte sau fără

Absolut fără trepte și fără nicio denivelare în vestibul sau între vestibul și încăperi. Se poate admite un pachet de trepte în vestibulele mai ample, spre ușa exterioară de acces. Treptele vor fi vizibile, cu podest de acces la sosire și la plecarea treptelor, fără mobilier în zona podestului.

Vestibul la nivelul parterului sau la nivelul curții

Am scris mai sus că nu e bine să avem trepte sau denivelări în vestibul. În vestibuluri alungite de tip prispă închisă, se pot monta pachete de minim trei trepte, cu podest aferent la sosire și la plecarea treptelor.

Pentru clădirile cu demisol sau cu soclu înalt, vestibuluri amplasate la o cotă mai înaltă de acces în locuință vor fi preluate cu trepte exterioare. Treptele și podestele acestora este indicat să fie acoperite cu copertine sau să fie prevăzute cu sisteme de degivrare.

Parchet, gresie, mozaic, piatră sau pvc

Gresia este cea mai întâlnită și cu cea mai mică valoare estetică dacă este una ieftină și banală. Recomand o gresie mai scumpă, cu design de marcă. Parchetul va fi unul rezistent la umezeală. Piatra este nobilă și puteți folosi travertin, marmură sau granit. Mozaicurile manuale cu piatră și ciment pot fi capodopere. În loc de gresie ieftină, mai bine o piatră compozită de exterior, cu acest tip de finisaj se poate asigura o continuitate a pardoselii de la interior cu pavajul din curte sau din zona exterioară aferentă vestibulului. Fără gresie la exterior, chiar dacă scrie pe ea că e de exterior. Covorul PVC în culori sau texturi ireale poate fi o alegere bună pentru un design deosebit.

Cu ușă plină sau din sticlă

Pentru windfangul interior, o protecție termică bună și protecție la efracție, este recomandată ușă de exterior metalică plină, fără sticlă, termoizolată și ranforsată în structura peretelui. Pentru lumina naturală se pot dispune fante înguste de geamuri la partea superioară sau în lateralul ușii. Lumina artificială va completa necesarul de vizibilitate pe timp de zi.

Pentru windfangurile, vestibuluri sau prispele exterioare foarte transparente și luminate natural, ușa exterioară de acces în vestibul poate fi tot din tâmplărie similară cu vitrajul adiacent, în schimb, ușa de acces dintre vestibul și încăperi va fi metalică, plină și fixată în structura peretelui, similară cu ușa exterioară descrisă la paragraful anterior.

Cu perete plin sau din tâmplărie

Un perete de zidărie va necesita fundații ample și un proiect mai complex. Un perete plin din panouri ușoare sau din tâmplarii și geam termoizolant nu va necesita fundații ample, chiar dacă partea superioară de structură și tâmplărie se poate complica în funcție de cerințele estetice și funcționale.

Cel mai simplu vestibul. Compact și cu acces frontal, în ax cu ușa coridorului. Treptele exterioare pot fi amplasate imediat la intrarea în vestibul sau detașate spre terasa din spate și spre poarta de acces din trotuarul public al străzii.
Același vestibul, de data asta cu acces spre poarta de acces în curte.
Vestibul cu accese laterale. Al doilea acces este utilizat doar pentru ieșirea spre terasa sau curtea posterioară. Pentru accesul secundar se poate folosi o ușă culisantă sau obișnuită (pivotantă), la fel ca cea de la intrare, doar că va fi prevăzută cu închidere doar de la interior sau cu yală-broască automatizată inteligentă.
Vestibul similar cu cel de mai sus, extins spre fațada principală, către intrarea în curte. Opțional, pentru preluarea diferenței de nivel de la trotuar la incinta amenajată (maxim 40-45 cm) se poate amenaja o rampă.
Același vestibul, cu treptele amplasate la interior și ușa principală-exterioară la cota trotuarului.
Cu trepte la interior, cu extindere pe toată fațada laterală.
Cu trepte la exterior, cu extindere pe toată fațada laterală.
Vestibul interior, cu trepte și podest minimalist.
Vestibul deschis spre interior, unit cu coridorul, cu trepte și podest minimalist la exterior.
Evidențierea necesității celor două zone de podest pentru sosirea și plecarea pe cele trei trepte interioare.
Evidențierea unui vestibul mixt parțial interior și parțial extins la exterior.
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments