Casa de vara sau de iarna

475
casa de vara sau de iarna

Pentru cei care nu sunt legați toată perioada anului de o singură locuință, cele două case sau apartamente pot fi amplasate în localități sau chiar în țări diferite.
Pentru un consum redus de energie, în sezonul rece se va locui în casa de vară amplasată în sudul țării, iar în sezonul cald se va locui în zonele montane, premontane sau nordul țării.
Sunt și cazuri pentru pasionații de ski sau alte sporturi de iarnă, care vor locui o mare parte din sezon în “casa de vară” de la munte sau de lângă munte.
Din păcate sau din fericire, un mic procent din populație își dorește sau își permite luxul de a administra case la fel ca simpla administrare a hainelor de iarnă-vară.
Marea majoritate dintre noi locuiește în case multifuncționale, pentru toate sezoanele reci sau calde.

De ce casă de vară și casă de iarnă?

Nu cred că este foarte rentabil să izolăm și să încălzim toate camerele sau o casă prea mare și ineficient construită pentru a fi încălzită mai mult sau mai puțin eficient cu sisteme moderne.
O casă de iarnă poate fi o casă minimalistă izolată și dotată suficient de bine pentru a fi încălzită pe timp de iarnă cu sisteme simple de încălzire cum ar fi o sobă (în caz de urgență) și uzual cu centrale pe gaz sau sisteme complexe de pompe de căldură și panouri solare.

Casa veche și bordeiul nou

Casa veche poate funcționa doar în sezonul cald, ocazional pentru camerele de oaspeți, dotate cu sisteme de încălzire clasice sau moderne.
La țară, în zonele cu ierni mai grele, se construia “casa mare” și o casă mai mică alipită de casa nouă sau chiar detașată de aceasta, în funcție de configurația terenului.
Pe timp de iarnă, dacă în gospodărie erau doua generații (părinți și copilul sau copii cu soțiile), se folosea și casa mare ca o măsură temporară, până când cei tineri reușeau să-și facă și ei propria gospodărie alcătuită din “casa mare” – casa de vară și “casa mică” pentru iarnă. Această casă mică era denumită în anumite zone “bordei”, deși nu arăta ca un bordei arhaic semi îngropat în pământ, arăta ca o căsuță minimalistă, cu dimensiuni similare cu acele căsuțe amenajate într-un container maritim sau containere de organizare din șantiere.
Dacă în aceeași gospodărie erau trei generații sau o generație cu doi fii căsătoriți, fiul cel mic se stabilea în toată gospodăria.
Fiul sau fii cei mari își făceau propria gospodărie, ajutați de comunitate și de fratele cel mic care rămânea în gospodăria părintească.
Familiile cu mai mulți copii își măritau fetele în gospodăriile soților și, cu ajutorul comunității, rudelor și fraților, clăcilor și nunților se construiau noi gospodării pentru tinerii căsătoriți.
De regulă, fiecare gospodărie era alcătuită din “casa mare” și “casa mică” – bordeiul.
In familiile mai înstărite, întâi se construia casa mare și apoi bordeiul, anexele gospodărești (grajdul cu șură și șandramaua cu lemne și scule.)
Pe parcurs se construia o bucătărie de vară și bordeiul – “casa mică” în care se mutau pe timp de iarnă împreună cu toți copii mici.
Pe măsura ce copii creșteau, casa mare era încălzită și folosită și pe timp de iarnă.

Casa de vară de la țară, casa de serviciu de la oraș

În procesul de industrializare și de creștere forțată a natalității, o parte sau chiar toți copii se mutau la oraș, în străinătate, la bloc, sau muncitor în fabricile și uzinele din țară.
La oraș, în perioadele mai grele cu calorifere reci, apa menajeră și apartamentele erau încălzite cu gazul de la aragaz.
Înainte de apariția centralelor individuale pe gaz, apartamentele din orașe mai mici și apartamentele blocurilor de locuințe situate la periferii, fără termoficare, erau dotate cu sobe improvizate și coșuri scoase pe geam sau prin pereți. Aceste apartamente erau un fel de case suprapuse dotate cu sobe și sobițe.
Foarte puține blocuri pentru privilegiați erau dotate cu termoficare individuală sau comună-locală de la centrală pe gaz, motorină sau păcură.
La țară, era mult mai confortabilă încălzirea unui spațiu minimalist cum era cel al “bordelului”.
Chiar și in “casa mare” se încălzea o cameră cel mult două încăperi.
Una din încăperi era folosită și pentru gătit. Cămara era alipită de casa mare, pe latura opusă fațadei cu incinta gospodăriei.

Instalații de iarnă și instalații de vară

Ideal este ca o casă multifuncțională sau un apartament multifuncțional să poată fi “compartimentat” și modularizat din punct de vedere al instalațiilor pentru apa menajeră, irigații, încălzire – răcire – ventilare.
Pentru modulul de iarnă să se poată folosi un modul separat al centralei sau al pompei de căldură, să se poată folosi un circuit separat, o centrală sau pompă separată.
Pe timp de vară sunt necesare doar părți care țin de apa caldă menajeră separată ca modul de agentul sau apa pentru încălzire-răcire. Apa menajeră pe timp de vară poate fi asigurată în totalitate cu sisteme de panouri termice.

Bucătăria pentru cele două case sau pentru cele două zone

Bucătăria poate fi centrul de comandă și partea comună a celor două case.
Dacă nu se poate ca bucătăria să fie comună, pentru casa de iarnă se poate amenaja o bucătărie secundară, minimalistă.
Conceptul casei de iarnă – vară poate fi înțeles uitându-ne puțin spre popularele bucătării de vară sau foișoarele dotate cu blaturi, grătare și cuptoare de gătit.
Dacă e clar faptul că există bucătării de vară mai mult sau mai puțin improvizate, să ne întrebăm cum ar trebui să arate o bucătărie de iarnă sau, mai exact, o bucătărie pentru toamnă, iarnă și primăvară.

“Modul” atașat sau separat

Cred ca modul de gândire și proiectare a locuirii va fi adaptat la o un sistem modular și sezonier, cu posibilitate de folosire a unor spații fluide și multifuncționale.
O casă de iarnă este o casă pe care să o folosești pe timp de iarnă și, opțional, pe timp de vară.
Casa de vară poate fi alipită sau separată de casa de iarnă. Casa de iarnă poate fi atașată ca un modul de casa de vară.
Avem curtea și terasa de afară (mare, mică) – spațiu de vară.
Apoi casa de vara (o casă mare sau foarte mare) – camere plăcute de folosit vara.
Se poate locui si pe timp de iarnă, se poate încălzi si aici în una sau mai multe sobe sau o centrala termică masivă, poate fi la fel de cald ca în casa de vară, doar că va fi cu costuri mari pentru încălzire.
In final avem bordeiul ca un modul de iarnă în care baba și moșul se baricadează si se încălzesc cu o sobă sau cu o pompa de căldură si câteva panouri fotovoltaice si termice.

Rosu: Modulul de iarnă.
Portocaliu: Modulul multifuncțional (bucătăria, sufrageria sau livingul).
Albastru: modulul sau casa de vară.
Separare module fără rost constructiv, fără termoizolare la peretele despărțitor, cu întrerupere a punții termice doar la peretele exterior
Cu portocaliu – modulul de iarnă. Cu albastru – modulul de vară.
Sus: Module cu întrerupere de punte termică la peretele despărțitor.
Mijloc: Cu pereți dubli la interior, fără termoizolare.
Jos: Module construite sau alipite în etape separate, cu strat de termoizolare între cele două sau mai multe module.

Pensiuni și agroturism

O parte din gospodării situate în zone turistice s-au adaptat la noile cerințe și utilizări din partea gazdelor și turiștilor: Casa mare a fost transformată și îmbunătățită pentru a acomoda una sau mai multe camere pentru cazare. Bordeiul a fost păstrat pentru administrator sau a fost transformat și acesta în spațiu pentru turiști, pentru cazare sau bucătărie cu loc de luat masa și alte spații de socializare.

Cei care sunt implicați în afaceri cu pensiuni deschise pe toată perioada anului, pentru bunul mers al lucrurilor, vor avea casa de iarnă și casa de vară foarte apropiate între ele, în proximitatea afacerii lor:

  • un apartament din pensiune
  • corp de clădire alipit
  • corp separat, în aceeași incintă
  • în localitate sau cât mai aproape de localitate
    Putem încălzi și o “casă de vară” iarna, pentru turism, oaspeți sau ocazii speciale, cu costuri asumate mai mari.
Rosu: Modulul de iarnă – bordeiul
Albastru: Anexe (garajul, grajdul, șura, șandramaua).
Portocaliu: modulul – casa de iarnă (casa de oaspeți, casa mare, cealaltă casă)

Zonele atractive din punct de vedere turistic, social și economic

“Casa de vara sau casa de iarnă” este un concept care se poate aplica în stilul de viață și în stilul de a construi și configura una sau mai multe locuințe individuale sau colective.
Din punct de vedere urbanistic se poate aplica la nivel micro sau macro, corelat cu strategiile de revitalizare a unor zone aflate la mare distanță de polii mari urbani atractivi economic.
Chiar dacă acele zone oferă un cadru natural mai sănătos, aflate în preajma marilor poli urbani devin cartiere dormitor sau refugii de weekend.
Aceleași zone de mai sus, care nu sunt atractive pentru turism, nu sunt potrivite pentru refugiu de weekend dacă sunt situate la o distanță prea mare față de polii urbani “vampiri”

Vă recomand articolul despre Anexele Gospodaresti pentru Casă și Apartament
www.urbanambition.ro/anexele-gospodaresti

www.urbanambition.ro/anexele-gospodaresti

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments