Casa cu subsol sau fara

4147

Dacă alegeți să construiți cu subsol sau fără subsol este o decizie care ține în primul rând de bugetul alocat, apoi suprafața terenului, suprafața construită și de suprafața utilă necesară pentru membrii familiei.

Dacă terenul este foarte mic și în zone mai urbanizate, un subsol poate înlocui prezența unor anexe pentru spații tehnice sau de depozitare.

Pentru terenuri generoase, alegerea unui proiect cu subsol nu se justifică foarte bine, la fel cum se poate renunța chiar și la prevederea unui etaj sau a unui pod mansardabil.

Pentru terenuri generoase, cea mai confortabilă soluție este o casă cu parter, cel mult un etaj parțial care să fie folosit temporar de copii sau de invitați-oaspeți.

Indiferent de suprafața terenului sau suprafața casei, subsolul implică multe costuri suplimentare față de o casă fără subsol.

Pentru terenuri de 500 de metri pătrați se poate alege fără multe analize o soluție fără subsol.

Costurile pentru subsol sunt mari și nu se justifică pentru cazul în care terenul permite amplasarea unor anexe pe parter, locuri de depozitare la etaj sau mansardă, poate cel mult un beci sub una din anexele din incintă sau un subsol parțial cu acces protejat, din exterior.

Dacă vă gândiți la un subsol cu rol de protecție civilă și apărare locală antiaeriană, costurile pentru asigurarea rezistenței pereților și planșeelor sunt considerabile și cel mai bine este separarea spațiilor pentru depozitarea alimentelor de spațiile tehnice, separare și de eventuala cameră pentru protecție civilă sub forma de “safe room”.
Despre camera sigură am scris aici: www.urbanambition.ro/casa-blindata-camera-sigura

Ținând cont de dimensiunea unui teren minimalist și de greutatea amplasării unor viitoare ample anexe gospodărești, în plus față de parter și etaj, este recomandată includerea în proiect a unui subsol total.

În cadrul acestui subsol, cu ajutorul unei curți engleze ample (curți de lumină) se va putea amplasa chiar un spațiu de lucru, atelier sau cameră de hobby.
Despre curtea de lumină am scris aici: https://www.urbanambition.ro/curte-de-lumina/

Toate spațiile de depozitare amplasate în subsol vor elibera curtea de magazii extinse.

Chiar și cu subsol, va fi necesară pe parter o minimă anexă pentru depozitarea bicicletelor și a altor obiecte greu de depozitat și transportat în mod curent la subsol, pentru echipamente și ustensile de întreținere a curții.

Pentru anumite terenuri în pantă se pot adopta soluții în care parterul se transformă parțial în demisol sau chiar în etaj (”transformat în first floor”) peste subsolul transformat în parter pe partea opusă a pantei terenului (“transformat în ground floor”).

Aparent avantajoase și sustenabile, casele acoperite cu pământ, cele parțial sau total îngropate sunt adevărate opere arhitecturale și conceptuale, cu costuri destul de ridicate pe parte de proiectare și execuție.
Despre Casa sub pământ am scris aici: www.urbanambition.ro/casa-sub-pamant

casa sub pamant prezentare

Subsol parțial sau total?

Un subsol parțial poate fi o soluție de compromis sau o variantă bună dacă vă doriți un beci minimalist pentru conservarea alimentelor.

Un subsol parțial va avea pe tot perimetrul pereți de beton armat sau zidărie încadrată până la talpa de fundare de sub nivelul subsolului. Tot acest perimetru de zidărie și structură va fi hidroizolat și termoizolat pe exterior.
Termoizolația va fi protejată mecanic cu folii speciale.

Pe zonele cu infiltrații pluviale, se vor prevedea tubulaturi pentru drenaj.

În anumite situații datorate naturii terenului, este mai indicată alegerea unui subsol total.

Pe terenuri în pantă, un subsol total poate fi perceput și utilizat ca un subsol parțial

Subsol ieșit de sub casă, subsol extins în afara suprafeței construite

Subsolul “ieșit de sub casă” este construit sub zona teraselor alipite de casă sau sub alte anexe alipite de casă.

Un subsol ieșit de sub corpul principal al clădirii va fi foarte bine termoizolat și hidroizolat la suprafața exterioară (nu la interior).

Ideal este ca aceste subsoluri ieșite din planul casei să fie acoperite și închise pentru compartimentări ale anexelor (de depozitare, atelierelor și garajelor casnice, șamd)

O curte engleză amplă adiacentă unui subsol, poate fi considerată o extensie a unui subsol ieșit de sub casă.
Dacă această curte amplă este acoperită cu un planșeu vitrat sau parțial vitrat, poate fi considerat un subsol extins în afara amprentei volumului principal al clădirii.

curte de lumina
https://www.urbanambition.ro/curte-de-lumina/

Subsol lângă casă?

Un subsol alipit de corpul principal al casei poate genera foarte multe probleme structurale casei.

Dacă vă doriți un subsol sau un beci în afara casei, cel mai bine este să-l construiți la o distanță de siguranță față de casă, de minim trei metri (doar după consultarea proiectului casei și a unui inginer structurist).

Cel mai bine este să amplasați acest beci undeva spre spatele curții, acoperit cu pământ dacă terenul are măcar o ușoară pantă sau acoperit cu o anexă foarte bine termoizolată.

Beci, Pivniță sau Subsol?

Beciul sau Pivnița este denumirea arhaică a subsolului.

Un beci este văzut ca o construcție mai simplă și mai rudimentară în cazul clădirilor vernaculare autohtone sau în cazul clădirilor mai vechi cu valoare arhitecturală, construcții extrem de elaborate cu tavane boltite și tot felul de ziduri cu goluri susținute de arcade.

Pivnițele și beciurile erau folosite pentru depozitarea alimentelor sau pentru depozitarea lemnelor de foc și a cărbunilor.

Subsolul este denumirea modernă a beciului sau pivniței.

Dacă pentru o casă nouă putem spune că am construit un beci, pentru o casă sau un bloc mai modern se va spune că am construit un subsol.

Pentru depozitarea alimentelor, răcirea și ventilarea naturală se face cu respectarea anumitor tehnici și materiale arhaice, folosite și în anumite zone din subsoluri moderne.

Spațiile tehnice cu centrale moderne și echipamente automatizate se vor amplasa în zone din subsoluri cu materiale moderne, hidroizolate și termoizolate complet, cu ventilare naturală prin intermediul curților engleze punctuale sau a curților de lumină extinse, cu acces din interior și cu eventual acces suplimentar din exterior.
Despre amplasamentul optim al camerei tehnice am scris aici: www.urbanambition.ro/camera-tehnica-casa

Subsol cu sau fără geamuri?

Un subsol pentru depozitarea alimentelor va fi prevăzut obligatoriu cu goluri de ventilare naturală.

Ventilarea naturală se va asigura din două puncte opuse ale încăperii sau spațiului de la subsol, pentru asigurarea unui tiraj natural.
Ideal de amplasat, ventilarea pe latura de nord-vest și pe latura de sud-est.

Ventilarea se va face prin curți engleze dacă subsolul este cu planșeul superior sub nivelul terenului amenajat sau cu geamuri la partea superioară dacă subsolul este un pic mai ridicat cât să permită amplasarea unor goluri sub grinda perimetrală de la planșeu, cu maxim jumătate din înălțime liberă amplasată peste teren, pentru a nu fi considerat demisol.

Un subsol tehnic, pentru o centrală pe gaz sau lemne, va avea nevoie de o suprafață de ventilare și în caz de explozie a cazanului sau în caz de acumulare a gazului.

Ventilarea acestor spații tehnice se va putea face suplimentar cu sisteme mecanizate manuale sau automatizate.

Despre diferența între subsol și demisol am scris la:

www.urbanambition.ro/diferenta-intre-demisol-si-subsol

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments