Home Arhitectura Proiect Casa Parter Vali

Proiect Casa Parter Vali

Apartament cu Acoperiș

110
0
proiect casa parter

Aceasta este povestea unei case cu parter, amplasată într-o comună din zona metropolitană a Bucureștiului, o casă cu o suprafață estimată la 100 -115 mp. Este povestea unei clădiri pe care am botezat-o “apartament cu acoperiș”.

Un cuplu de tineri liberi, aproape de pensionare, un cuplu și un cățel de talie mică. Cu prieteni, rude, copii și nepoți fiecare pe la casele lor.

Am ajuns la convingerea de așezare cât mai aproape de sol, o casă fără etaj. Fără scări și fără trepte din ce în ce mai greu de urcat pentru un cuplu sătul de apartamentul de bloc, sătui de neglijența vecinilor de palier și de liftul defect și neîntreținut de asocierea anemică a locatarilor.

Parterul va fi unul destul de înalt, impozant, cu o înălțime liberă în jurul valorii de trei metri.

Acoperișul va fi în două ape, cu pante foarte mici.

Înălțimea coamei va fi redusă de pantele dulci și subtile ale învelitorii.

Rezultă un pod suficient de înalt pentru instalații, întreținere și mică depozitare. Rezultă un corp principal de clădire în două ape și câteva corpuri secundare sau bovindouri alipite de corpul principal. Corpurile secundare vor fi acoperite, la fel de simplu, într-o singură apă cu pantă foarte mică.

Planul este compact, compartimentat în jurul intrării și a bucătăriei. Holul de acces împarte casa în două zone: zona de zi cu livingul și zona de noapte cu dormitorul.

Dacă un apartament de bloc modern are o cameră tehnică comună cu alte apartamente, un apartament cu acoperiș va avea nevoie de o cameră tehnică proprie.

Va fi nevoie de o cameră tehnică dedicată pentru centrala și echipamentele pentru producerea agentului termic (apă menajeră și încălzire). Amplasarea aceste camere tehnice s-a potrivit cel mai bine în partea opusă a zonei de zi. Zgomotul echipamentelor va fi anulat cu un perete plin către dormitor și o izolare fonică a încăperii camerei tehnice.

Acoperișul casei va fi prevăzută cu 4 burlane și două jgheaburi rotunde sau jgheaburi cu secțiune dreptunghiulară cu aspect industrial/modern.

building site infographic

Terenul este amplasat într-o zone de locuințe individuale, fără blocuri între case sau alte construcții nepotrivite în zonele de case.

Suprafața terenului este de cca 500 de mp, cu o deschidere/lățime de 14,6 metri și o lungime de cca 37 de metri.

Strada nu este, momentan, asfaltată. Se va avea o grijă deosebită la stabilirea cotei finite a aleii de acces care va face legătura cu viitorul trotuar public, se va avea grijă de stabilirea cotei de acces auto și grinda de fundare a stâlpilor porții auto.

Tema de proiectare

minimum requirements for a small house

Cerințele sunt minime și minimaliste pentru numărul de camere din volumul principal al clădirii: un dormitor, dressing, o baie separată, o baie de zi și un living.

Camera tehnică și o cameră de depozitare vor fi alipite de corpul principal, cu acces din exterior.

building site north vs south infographic

Terenul are o amplasare foarte bună față de punctele cardinale: accesul în incintă se face pe sud.

yard principale areas for a small house infographic

Funcțiunile/camerele dorite, suprafața construită alocată și amplasarea terenului față de punctele cardinale generează soluția de amenajare a incintei. La fel, amplasarea și forma terenului generează poziționarea camerelor unele față de altele, legătura camerelor cu funcțiunile exterioare (accesul principal și accesul secundar prin terasă).

principale areas for a small house 3d infographic

Cu verde am marcat suprafețele de incintă care au rol de legătură/îmbinare (joining). Zona C este pentru acces și primire în incintă. Zona A are rol de legătură/comunicare cu incinta din partea posterioară (cu maro închis). Zona B poate fi amenajată cu suprafețe verzi naturale, iarbă, tufe și arbuști.

Albastru marchează zona de “living exterior” însorit și primitor. Împreună cu zona C și cu zona dedicată automobilelor (cu maro deschis), vor face un tot unitar și o curte generoasă pentru petrecerea timpului pe lângă casă în aer liber.

Partea marcată cu maro închis (partea din spatele casei) este curtea posterioară prevăzută cu o retragere minimă. În această zonă se vor “ascunde” tot felul de acareturi necesare în curte. Tot aici va fi amplasată o mică măsuță ferită de curtea principală, pentru ceai, cafea sau mic dejun.

Pe fațada principala (fațada dinspre curtea principală) va fi amplasată o terasă acoperită. Această terasă va fi legată direct de living. Terasa rezultată va fi un adevărat living exterior. Se va putea amplasa un televizor pe peretele casei, se va amplasa o masă generoasă cu scaune confortabile. Terasa va fi protejată cu riflaj de lemn pentru design și intimitate, va fi prevăzută cu elemente care vor împiedica apele meteorice și însorirea excesivă.

Zona de staționare auto va fi prevăzută cu platformă betonată și punct de încărcare pentru două automobile electrice.

Retragerea casei față de vecinătăți va fi de minim doi metri (local pe zona bovindoului de la bucătărie), trei metri minim restul de retrageri laterale și o retragere posterioară de minim trei metri (trei metri minim pentru volumele secundare și 5 metri pentru volumul principal al clădirii)

Împrejmuirea laterală și posterioară sunt deja realizate din gard de beton cu o înălțime de cca. doi metri.

Cu albastru: spre sud, livingul, terasa și accesul secundar în living prin terasă.

Verde: zonele de acces în clădire, holul de acces și antecamera de acces în camera tehnică.

Cu roșu este marcată bucătăria. Portocalie este zona de noapte cu dormitorul, dressingul și baia proprie.

rooms for a  small house 3D infographic

S-a urmărit un volum cât mai compact, izolat termic strict pe anvelopanta destinată locuirii.

attic maintenance for a first floor only house infographic

Înălțimea podului va permite accesul pentru reparații, curățenie, mică depozitare neoficială și eventuale echipamente tehnice de ventilare/răcire/încălzire.

Podul nu va fi încălzit, dar va putea fi prevăzut opțional cu o izolare minimă, izolare utilă în special pe timp de vară pentru asigurarea unui buffer termic între temperatura exterioară și termoizolația de pe planșeul podului.

attic clearance for a first floor only house infographic

Peste termoizolația planșeului de peste parter (planșeul din pod) se va asigura o suprafață de călcare suficient de rezistentă pentru a permite circulația fără a deteriora termoizolația planșeului.

easy acces on the roof for a first floor only house infographic

Accesul pe acoperiș se va face într-un mod simplu, cu o scară. Toate panourile electrice și termice vor fi prevăzute cu spații libere de montaj și zone de acces pentru întreținere și reparații. Învelitoarea va fi prevăzută cu parazăpezi, prevăzută cu piese de protecție a învelitorii față de suportul panourilor.

Cablurile și conductele cu agent termic vor fi conduse spre camera tehnică și vor străpunge peretele exterior al camerei tehnice, nu vor străpunge sub nicio formă învelitoarea.

Tabloul electric va fi amplasat în antecamera adiacentă camerei tehnice.

Coșul de fum va fi retras fața de peretele exterior, va fi amplasat în dreptul camerei centralei termice sau în dreptul termo-șemineului (dacă se va amplasa șemineu în living).

chimney clearance for a first floor only house infographic

O casă mai tare ca “o mașină de locuit”.

Pentru o adevărată casa NZEB cu sistem principal de încălzire cu pompe de căldura aer-apă sau apă-apă.

Panouri termice și panouri solare care asigură apa caldă menajera pe o mare parte din an sau chiar pe toată perioada, în funcție de consum și în funcție de numărul și puterea panourilor.

Sistem secundar de încălzire: centrală gaz, centrală/termo-șemineu lemn-peleți.

Sistem de backup asigurat de un generator fix sau mobil. Generatorul va asigura automatizat sau manual anumite circuite vitale sau secundare din tabloul electric (circuit centralele termice, încărcarea auto, baterie sistem smart-securitate-monitorizare-home, șamd)

Sistemul secundar de încălzire intră parțial în funcțiune, iarna, la temperaturi foarte scăzute pentru a compensa pompa de căldură sau căderea de tensiune electrică.

heat and power for a first floor only house infographic

Foarte util și inedit este sistemul de recuperare a căldurii pentru aport controlat (fără deschis ferestre) de aer proaspăt și eliminare a aerului viciat din interior. Acest sistem poate elimina necesitatea aerului condiționat pe timp de vară și poate asigura o mare parte din încălzirea pe timp de iarnă. Sistemul de recuperare poate fi încadrat ca sistem secundar sau chiar principal de încălzire, în special pentru casele izolate foarte bine termic.

Volum principal (living, dormitor, șamd)și volum secundar (o anexă gospodărească: camera tehnica, un hol atașat ulterior, o terasă, un bovindou, o magazie, un atelier de scule, șamd)

main and secondary parts of the one small house

despre anexele gospodărești am scris aici:

Anexele Gospodaresti pentru Casă și Apartament – Urban Ambition

Tipuri de corpuri secundare:

  • Închise
  • Deschise
exterior secondary parts of the one small house

Am evitat orice strașină ieșită din corpul principal. Orice aplecătoare sau streașină rezultată vor fi asamblate pe structură proprie, cel mult cu ancorarea punctuală de clădire, pentru evitarea întreruperii termoizolației exterioare a casei (evitarea la maxim a punților termice.)

detached eaves for one small house

Corpurile secundare, anexele lipite de case, nu vor fi prevăzute cu pod și nici cu tavane suspendate.

Izolarea termica a anvelopantei principale (marcată cu portocaliu în schiță) va cuprinde corpul principal și toate anexele alipite, va avea continuitate și se vor evita punțile termice între anexe și corpul principal.

attic only for the main volume

Pergole mobile, copertine și alte sisteme retractabile vor fi automatizate pentru închidere sau deschidere în caz de furtună.

smart automated awning

Învelitoarea din tablă propusă asigură o protecție pe zona acoperișului. Suprafața pereților exterior rămâne expusă, în special la casele cu streașină zero. O soluție estetică poate fi aplicată prin dispunerea pe pereții exteriori a aceluiași material de învelitoare sau al unui alt tip de material rezistent la apele meteorice. (Săgețile portocalii arata zonele expuse, săgețile albastre arată zonele de pereți exteriori protejați)

exposed vs protected exterior walls
Silueta Catedrala Sfântul Iosif din București

Corp principal (nava centrală, cu portocaliu) și corpuri secundare (navele laterale, cu albastru). Silueta Catedrala Sfântul Iosif din București

Plan Proiect Casa Parter
O variantă draft de plan.
Proiect Casa Parter vedere 3d exterior la nivelul ochiului
Terasa și accesul protejat cu aplecători și riflaje îmbunătățesc atmosfera estetică exterioară a casei.
Proiect Casa Parter vedere 3d exterior la nivelul ochiului
Corpurile secundare și anexele alipite de casă pot fi delimitate structural, cu structuri reduse și pereți din materiale ușoare.
Proiect Casa Parter vedere de noapte  3d exterior la nivelul ochiului
Bucătăria a ieșit din conturul principal al casei. Pentru o suprafață suplimentară, a rezultat un bovindou ca accent pe fațada laterală. Același efect este valabil și în cazul anexei cu camera centralei, același efect pentru volumul terasei.
Proiect Casa Parter vedere de noapte  3d exterior la nivelul ochiului

Nu rezultă un design tradițional și nici modern sau din viitor. Este un design adaptat la posibilitățile actuale locale cu tehnologie mondială. Niciun gest gratuit, nicio lucarnă ridicolă, acoperiș simplu și eficient, fără pante șui multiple, fără turnulețe, fără streașine elaborate și costisitoare. O casă ca o mașină de locuit nouă și eficientă, cu consum redus. Nu va fi o casă pentru ochii necunoscători ai vecinilor.

Va fi o casă ca un apartament bine compartimentat, cu un acoperiș cuminte și o terasă spațioasă. “Un apartament cu acoperiș”

Casa va fi impozantă prin minimalism și esențialism, funcționalitate, dotări, echipare tehnică și relația strânsă cu terenul amenajat ca un living exterior.


Următorul articol este despre Amenajarea unei curți:

Amenajare Curte Ogradă Incintă – Urban Ambition