Case in panta Tipuri de pante

3932
case in panta tipuri de pante

Case in panta și tipuri de pante. Sunt două tipuri principale de pante, în funcție de direcția drumului de acces față de pantă:

  • Pantă perpendiculară pe drum
  • Pantă paralelă cu drumul
  • Mixtă (cu pantă perpendiculară plus paralelă)

Pentru descrierea acestor tipuri de pante, mă refer la cazurile uzuale de loturi de teren din majoritatea localităților cu străzi publice constituite, nu la cazuri speciale de loturi (în pante speciale) pentru cabane sau case izolate și răsfirate față de corpul localității.

Majoritatea evidentă a terenurilor cu case in panta se regăsește în zonele montane și de deal.

Există terenuri sau lotizări surprinzătoare cu case in panta și în zonele de câmpie, în special în localitățile mai vechi, așezate pe vechile drumuri județene sau de exploatare cum sunt cele din Câmpia română.

Aceste drumuri au fost păstrate pe configurația originală, fără sistematizări de rambleu-debleu sau exproprieri, fără viaducte sau alte lucrări costisitoare de sistematizare a drumului principal.

Față de terenurile din zone montane, loturile din zonele de câmpie sunt mult mai dense, mai strâns unite între ele și față de drumul de acces public.

Localitățile mai nou constituite sau cartierele rezidențiale noi din Câmpia română sunt amplasate pe terenuri mai plate, cu evitarea pe cât s-a putut a zonelor de teren în pantă.

Deși este mult mai frumoasă și mai spectaculoasă o lotizare și un urbanism cu terenuri în pantă, se preferă investiția în terenuri cât mai plate pentru evitarea inevitabilelor lucrări de terasare și regularizare a incintelor aferente curților de acces, racord cu drumul public, ziduri de sprijin și alte lucrări de săpături-umpluturi.

Urbanismul și arhitectura pe loturi în pantă, realizate corect, sunt parte din cel mai înalt nivel de proiectare și amenajare.

O zonă cu terenuri în pantă, cu amenajări de incintă terasate, va fi mult mai bine ventilată, foarte pitorească, cu o arhitectură modernă – organică sau cu arhitectură conformată după ghidul local (pentru zone turistice sau de patrimoniu)

1. Pantă perpendiculară pe drum

case in panta perpendiculara cu drumul sectiune
Sectiune prin drum. Teren neregularizat sau slab regularizat cu pante în incinte, cu zid de sprijin și regularizare doar pe zona drumului sau șoselei auto, cu sau fără trotuare.

Majoritatea loturilor (terenurilor) sunt cu o latură scurtă și cu una mai lungă.

De regulă, conform cu regulamentele de urbanism și cu realitatea, majoritatea terenurilor au o latură scurtă către drumul public de acces. Latura/laturile lungi (laterale) sunt către vecini, inclusiv latura scurtă din spate este către un vecin (vecinul din spate).

Mai rare sunt cazurile în care loturile au formă apropiată de un pătrat.

Atunci când avem o pantă perpendiculară pe drum (adică o pantă care “taie drumul”), acest tip de pantă “taie curtea” în lungul ei, dinspre stradă spre spatele curții sau invers: dinspre spatele curții spre stradă, in funcție de ce parte a drumului se află terenul nostru.

De o parte a drumului sunt case “pe deal”, pe cealaltă parte a drumului sunt case “în vale”.

Pentru a defini direcția înclinației terenului, împrumutăm termeni folosiți și în codul rutier:

  • Panta înseamnă coborâre,
  • Rampa înseamnă urcare.

În acest caz de pantă perpendiculară pe drum, dacă avem “case pe deal” în stânga drumului și “case în vale” pe dreapta drumului, avem două tipuri pante perpendiculare pe drum:

  • În stânga drumului, teren cu rampă care urcă dinspre stradă spre spatele curții
  • În dreapta, teren cu pantă care coboară dinspre stradă spre spatele curții.

Ambele situații de terenuri, cu un studiu atent al vecinătăților și al mediului (însoririi, al punctelor cardinale și a direcției dominante a vântului, ș.a.) pot genera soluții de egală măiestrie pentru ambele tipuri, măiestrie arhitecturală și de conformare a incintei.

case in panta perpendiculara cu drumul sectiune regularizata
Secțiune prin drum. Teren regularizat în incinte, cu zid de sprijin și regularizare pe una sau mai multe laturi ale incintelor. Locuințele se dezvoltă armonios pe incinte și loturi terasate, în terasamente cu pământ și ziduri de sprijin din beton armat.

2. Pantă în lungul drumului

case in panta paralela cu drumul sectiune
Secțiune – elevație în lungul drumului. Teren neregularizat sau slab regularizat cu pante în incinte, cu zid de sprijin și regularizare doar pe zona drumului sau șoselei auto, cu sau fără trotuare.

Atunci când avem case in panta paralele cu drumul (o pantă “în lungul drumului”), acest tip de pantă “taie curtea” în latul ei, taie paralel cu latura scurtă, panta venind dinspre vecinul din lateral către vecinul din celălalt lateral.

În acest caz, casele din același rând, de o parte și de alta a drumului, sunt la aceeași cotă de înălțime.

Acest tip de pantă poate genera lucrări minime de săpătură și umplutură sau lucrări ample cu ziduri de sprijin.

În funcție de gradul/procentul de înclinare al terenului și în funcție de deschiderea (lățimea) terenului, amenajarea poate consta într-un minim racord cu drumul de acces sau pot rezulta case parțial îngropate și amenajări de incinte cu ziduri de sprijin pe toate laturile curții, pe sub tot perimetrul împrejmuirii.

În cazuri speciale, este recomandată eliminarea împrejmuirilor opace către curtea spre limita laterală afectată de umbrirea generată de terasarea inevitabilă a pantei.

case in panta perpendiculara pe drum sectiune
Secțiune – elevație în lungul drumului. Teren regularizat în incinte, cu zid de sprijin și regularizare pe una sau mai multe laturi ale incintelor. Locuințele se dezvoltă armonios pe incinte și loturi terasate, în terasamente cu pământ și ziduri de sprijin din beton armat.

Amplasarea ideală a caselor izolate pe parcelă îngustă (cum sunt majoritatea parcelelor) se va face ținând cont de însorirea sau umbrirea suplimentară generată de terasarea și succesiunea caselor.


Despre Casa pe Teren Îngust: www.urbanambition.ro/casa-pe-teren-ingust/

www.urbanambition.ro/casa-pe-teren-ingust/

3. Pantă Mixtă (cu pantă perpendiculară plus paralelă)

teren cu pante in doua directii
Terenurile cu pante pe două direcții. Pantă pe direcția A și pantă pe direcția B.

Tipul de pantă de la punctul 2 este întâlnit în special în zonele mai urbanizate, zone de teren înclinat, cu platforme ample amenajate pe platourile urbane sau “pe coama dealului” de la micile platouri rurale și mai departe spre văile adiacente râurilor rurale.

Marea majoritatea a terenurilor în pantă sunt un mix de pantă în lung și pantă perpendiculară pe drum. Mai mult de atât, drumurile pot delimita eventualele ruperi de pantă de o parte și de alta a drumului respectiv.

Cele mai frumoase drumuri delimitează zona de locuit sau corpul localității de alte zone publice sau funcțiuni: promenade în lungul unui parc, păduri, râu, lac, mare, a unei coaste mai mult sau mai puțin abrupte.

Pante line vs. pante foarte accentuate

“The devil is in the detail” La fel e și cu acest “mic” detaliu privind gradul de înclinație al pantei. Și nu e vorba doar de gradul de înclinație, sunt elemente pe care le-am descris și mai sus, elemente care au nevoie de un concept de detaliu, pentru a evita erori iremediabile sau foarte costisitoare pentru remediere.

Un metru, 10 grade, 5% , o cameră în plus, pe lângă specificul fiecărui teren (orientarea față de punctele cardinale, direcția pantei șamd.), pot schimba total soluția și conceptul.

Orice model pe care îl găsiți “pe net” va fi “ca nuca în perete” sau care “seamănă dar nu răsare” la final.
Fie va trebui un model proiectat de la zero sau un model de principiu (ca inspirație de formă cu speranță de fond) foarte modificat și minuțios adaptat la teren cu ajutorul unui arhitect. Fiecare teren este unic sau aproape unic!

Pentru o casa in panta, amenajarea incintei este un proiect aproape la fel de important cum este proiectul casei.


Terenuri cu panta foarte accentuata unde automobilul este parcat in zona de acces în incintă, la cota drumului, dar la cotă superioară față de restul incintei.


Orice proiect sau concept fantezist va fi adaptat la necesitățile utilizatorului casei respective, în funcție de buget și nevoi. Fără console inutile dacă nu ni le permitem, fără acoperișuri “impresionante”, complicate și “spectaculoase”, acoperișuri rezultate ridicole și caraghioase.

Un teren în pantă generează soluții arhitecturale provocatoare și interesante pentru arhitecți și ingineri, soluții armonioase, calde sau reci, sobre sau ludice, recuperate și adaptate, în funcție de personalitatea proiectantului și a utilizatorului.


Casa sub pământ:

casa sub pamant prezentare
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments