Ai un container sau te gândești dacă merită cumpărarea unui container care se poate amplasa fără fundație?
Mai departe îți explic în ce condiții este necesară o fundație și de ce este posibil ca să dorești o fundație chiar dacă nu va fi obligatorie.
Fundație este necesară în două cazuri principale:
1. Dacă respectivul container va fi considerat și folosit la fel ca orice altă construcție clasică, cadastrată și intabulată în cartea funciară (o construcție clasică este considerată cea realizată cu structură de lemn, metal, zidărie sau beton armat.)
2. Dacă solul unde este amplasat containerul este foarte slab și există risc de scufundare sau tasare chiar și pentru o perioadă scurtă de amplasare.
Pe de altă parte, dacă realizăm o fundație pentru o clădire sau pentru un container, respectiva fundație va fi realizată conform cu un proiect de autorizare, cu o documentație tehnică simplificată dacă este vorba de o anexă gospodărească sau cu o documentație tehnică obișnuită pentru orice construcție cu categoria de importanță normală (C) sau redusă (D).
În ambele cazuri, dacă realizăm o fundație, este posibil să ne trezim că respectivul container (sau construcția așezată pe respectiva fundație) să intre în proces de autorizare, cu posibilitate de încadrare pentru impozitare și de cuprindere în cadastru și intabulare.
Dacă se dorește autorizarea containerului, să ținem cont de dimensiunile minime pentru camere și de înălțimea din interiorul camerei, de minim 2,55 înălțime liberă.

Pentru containere amplasate în cadrul incintei de organizare a șantierului nu este nevoie de fundație, este suficient un strat de pietriș bine tasat pe care se amplasează containerul. Nu este necesară fundația nici pentru containerele prevăzute pentru situații de urgență sau activități temporare cum sunt concertele sau expozițiile publice temporare.
Pentru amplasări pe termen mai lung, chiar și pentru folosirea ca anexă gospodărească, este indicată o fundație calculată și executată conform cu greutatea containerului respectiv (în urma unui proiect de structură). Este clar că va fi o fundație mai ieftină față de cea a unei case obișnuite, pereții și toate elementele componente dintr-un container fiind cu greutate redusă.
Platforme și pavaje
Turnarea de platforme sau de pavaje în curte nu necesită autorizație de construire. Pe de altă parte, aleile și platformele sunt cuprinse în cadrul autorizațiilor de construire pentru clădiri de locuințe colective sau a ansambluri de locuințe (aleile adiacente construcției și incintei) sunt limitate de împlinirea unui procent minim de 20-30 cu sol liber (pământ fără construcții subterane), conform cu regulamentele locale și cu avizul de mediu.
Turnarea unei alei sau a pavajelor pe șapă sau placă armată este un proces mai ușor reversibil, cu impact mai mic față de sol. Turnarea unei fundații armate sa nearmate implică un volum mai mare de beton, la o adâncime mare (1 metru față de 30-40 cm pentru o alee), rezultă un impact mai mare pentru mediu și sol, cu un efort mai mare de aducere la starea inițială de sol liber.
Este drept faptul că și pentru anumite alei din zone cu terenuri în pantă sau terenuri cu ziduri de sprijin implică alei care vor avea fundații locale sau continue sub limita de îngheț, în special aleile din parcuri sau alte spații publice cu trafic intens, lucrări prevăzute pe termen lung, cu garanții prelungite pe zeci de ani.
Direct pe pietriș
Sunt situații în care pe anumite soluri stabilizate natural sau artificial, cu pietriș sau cu platforme armate să putem așeza containere fără scufundări sau tasări, în funcție de rezistența platformei armate sau a solului stabilizat. Și în această situație cu platformă armată sau sol stabilizat, nu se poate așeza direct containerul la cota solului sau la nivel cu platforma incintei sau platformei armate.
Consider că platforma sau terenul stabilizat este ca o incintă sau ca o curte la o cotă fără înclinații, fără pantă, care să permită așezarea cât mai stabilă și cât mai plată a fundului (pardoselii) containerului.

Schița de sus cu imagine container așezat direct pe pământ sau pe pietriș. Container legat pe o platformă de beton armat sau de pietriș peste pământ. Container așezat pe o platformă locală, cu sau fără trotuar de gardă
Să nu intre apa în casă
La fel ca la o casă obișnuită, va fi nevoie să ridicăm puțin sau mai mult cota pardoselii interioare față de cota incintei sau să ridicăm cota incintei cu totul față de cota trotuarului și față de apele pluviale de pe zona carosabilului. Dacă vrem să intrăm la nivel direct din curte în casă sau container, fără să ne între apa în casă de la ploile mai abundente, va fi nevoie de ridicarea incintei cel puțin pe zona accesului sau a teraselor cu accese secundare în casă sau container.
Schema de ridicare incinta în autocar și link către articol cu amenajare curte
Racordarea incintei cu cota trotuarului se va face cu trepte și rampe, după cum am schițat și în articolul https://www.urbanambition.ro/amenajare-curte/

https://www.urbanambition.ro/amenajare-curte/
Pentru o casă obișnuită avem o fundație ridicată peste nivel sau la nivel cu incinta, pentru un container vom avea de ales dacă îl așezăm la nivelul incintei (adică direct pe sol sau pe placa de beton de pe sol).
Așezat direct pe un sol sau pe o incintă sub cota străzii sau sub cota generală a terenurilor vecine, containerul va fi expus la inundare din apele pluviale provenite din terenul propriu sau de pe terenurile vecine.
Pe piloni, traverse sau pe soclu

Dacă nu este posibilă ridicarea totală sau parțială a incintei aferente containerului, singura variantă rapidă este de ridicare strict a containerului pe mici piloni sau stâlpișori cau un fel de tălpi – fundații exterioare.
Se mai pot amplasa containerele pe un fel de traverse de beton armat pe sub care se poate face acces pentru instalații sau întreținere. Se poate cu piloni, traverse plus alte traverse pe contur sub forma unui soclu care închide total sau parțial spațiul liber, prin care se poate face accesul parțial sau total pentru întreținere și instalații.

După analiza tuturor acestor posibilități de piloni sau traverse greu de procurat, se ajunge la concluzia că este mai ieftin și eficient să se toarne strict pe sub conturul containerului o fundare așezată pe sol sau pe placa armată a incintei. Se va săpa doar pe contur pentru o fundație și în interior să se pună câteva straturi de pietriș peste care să se toarne sau nu o placă sau șapă foarte uscată și slab armată.

Pamântul moale și cota de îngheț
Vedem în filme și la tv tot felul de soluții cu containere așezate direct pe sol pe niște mici cuburi, tălpi sau traverse din beton prefabricat. Aceste soluții sunt temporare și total neindicate pentru clima temperată sau pentru soluri în care pământul va avea tasări și afectări de la apa care îngheață și se expandează sub talpa aflată la cota de îngheț.

Cota de evitare a înghețului este în jur de un metru, în funcție de zona climatică și de compoziția terenului dată de studiul geotehnic.
Din acest motiv și structura unui gard și a porților de acces vor avea fundații similare cu cele de la o casă, sub cota de îngheț, cu fundații de 1 sau 1, 2 metri adâncime, cu grinzi armate de fundare și rosturi de dilatare și tasare pe tronsoane care să nu afecteze închiderea și deschiderea porților. Despre cum se face un gard și tipuri de împrejmuire am scris aici: https://www.urbanambition.ro/cum-se-face-un-gard/

Nu se mai închid ușile și ferestrele
Dacă pentru un gard facem fundație zdravănă, de ce nu am face pentru un container frumos de locuire sau ca anexă gospodărească, construcție pe care o dorim că rămână stabilă și dreaptă, să nu ne trezim că nu se mai Inchide ușa de la intrare sau geamul de la baie din cauza tasării pe o parte sau alta a fundului containerului, din cauza deformării cardului de perete al containerului, e suficient unul sau doi milimetri de tasare inegală!
Contează mult dacă terenul prezintă risc de inundare de la apele pluviale. Un teren inundat își pierde din rezistența de suport a greutății containerului.
Se poate fără fundație dacă va fi un container amplasat pentru o scurtă perioadă de timp (unul-doi ani în cazul unui șantier obișnuit), pe o platformă betonată sau pe un strat de pietriș, cu șanțuri de direcționare sau de captare a apelor pluviale la o distanță sigură de container.
În concluzie este nevoie de fundație dacă dorim ceva mai permanent. Dacă nu respectă prevederile normativelor pentru locuințe, chiar dacă are fundație se poate încadra ca anexă gospodărească (magazie, garaj, bucătărie de vară).
Mai departe vă recomand articolul despre importanța anexelor gospodărești pentru o casă modernă și chiar pentru apartamente:
https://www.urbanambition.ro/anexele-gospodaresti/
