Dormitor la Parter sau la Etaj

124
dormitor la parter sau la etaj

Spre deosebire de majoritatea soluțiilor care ocupă un spațiu important pe parter cu camera tehnică, am ales ca în locul ocupat de camera tehnică să fie amplasată o funcțiune hibridă de dormitor sau birou pentru cei care nu vor să urce scara în fiecare zi la etaj. Chiar nu e nevoie să intrați în fiecare zi în camera centralei sau a echipamentelor tehnice automatizate și monitorizate electronic cu senzorii aferenți.

În scenariul cu această cameră liberă rezultată pe parter, părinții tineri sau mai în vârstă vor fi cazați provizoriu sau permanent în acest dormitor foarte accesibil, fără urcarea zilnică a treptelor.

Într-un scenariu fără dormitor la parter, această cameră se poate transforma în spațiu aferent livingului, rezultând o zonă de zi în formă de L, se poate amenaja un spațiu flexibil-multifuncțional cu zonă de luat masa, posibil bucătărie extinsă și canapea care se poate transforma ocazional sau frecvent în mobilă pentru dormit.

Variantă parter cu bucătărie minimă, cu extindere spre living minimalist. Rămâne loc de o camera pentru studiu sau odihnă pe timp de zi sau noapte. sursa https://www.urbanambition.ro/casa-cubica/
Variantă cu bucătărie extinsă și living extins.

Ideal este să avem un teren generos, să ne putem asigura toate camerele la nivelul parterului și să nu mai fie nevoie de un etaj suplimentar.

Pentru cei care au locuit toată viața la bloc cu lift sau fără lift, un nivel suplimentar implică trepte urcate de cel puțin două ori pe zi: o dată la trezire și încă o dată la culcare (dacă zona de noapte e situată la nivelul superior).

Chiar și pentru terenuri generoase, un nivel suplimentar este ideal pentru o familie numeroasă sau pentru camere de oaspeți care nu își au rostul înșirate pe prețiosul teren, indiferent de dimensiunea acestuia.

În acest caz cu teren mare, la nivelul parterului să fie asigurată zona de noapte a stăpânilor casei și, dacă terenul este generos, să fie amplasate pe parter și camera sau camerele copiilor.

Dacă terenul este mai restrâns, la nivelul superior se vor amplasa atât camerele copiilor cât și camera sau camerele de oaspeți, dormitorul matrimonial sau o cameră multifuncțională (dormit-lucrat) să rămână pe parter.

Chiar și pentru cel mai chinuit teren, vă recomand dispunerea pe parter măcar a unei camere pentru dormit sau o cameră cu rol multifuncțional, cameră care să fie folosită pentru accesibilitatea la copiii foarte mici (cameră sugar) sau pentru părinții care vin în vizită și pe care nu trebuie să-i chinuim cu urcarea scărilor pentru a ajunge la dormitor.

Am scris și desenat aici despre o casă cu un dormitor pe parter și cameră tehnică la etaj: https://www.urbanambition.ro/casa-cubica/

Dificultatea în a asigura o cameră de dormit pe parter, în special pentru terenurile mici, este că tendința proiectanților și a beneficiarilor este de a poziționa camera tehnică, holuri și livinguri supradimensionate pe tot parterul, nemaifiind loc de nicio cameră multifuncțională care să poată funcționa ca birou, cameră de studiu, dormitor sau zonă pentru odihnă de zi și noapte.

Cu noile tehnologii de asigurare a apei menajere și a agentului termic pentru încălzire, putem amplasa camera sau camerele tehnice pe etaj, în acest fel ne rămâne o zonă liberă pe parter care poate fi transformată în camera multifuncțională care poate fi folosită ca dormitor.

Ținând cont de faptul că, pentru o casă cu etaj, un spațiu important îl va ocupa scara. Această scară va trebui să fie atent proiectată și construită.

Pentru o casă compactă cu forma apropiată de pătrat, ideal este ca amplasarea scării să fie pe unul din colțurile casei. Pentru o casă apropiată de forma unui dreptunghi, scara va fi amplasată în zona de mijloc a casei, inclusiv accesul se va da pe latura lungă a casei (în zona scării) și nu pe capătul scurt al casei. Scara, în toate cazurile, va fi în interiorul casei, închisă și acoperită.

Scoaterea “în exterior” a casei va rezulta în extinderea planului, după închiderea și acoperirea acesteia. Scara va intra la POT, și retrageri chiar dacă va fi decalată de planul-”conturul” principal al casei.

Dacă nu putem scăpa de suprafața ocupată de scară, măcar să gândim un living mai redus sau un living care să se deschidă cu uși armonice sau glisante către această cameră multifuncțională.

Dacă terenul este relativ mic și se impune ca obligatorie existența unui nivel suplimentar deasupra parterului, rezultă o casă minimalistă. Dacă ne limităm la parter și la un etaj fără pod (mansardă), sau o casă obișnuită ca suprafață și confort dacă se va construi un etaj cu pod tehnic. Despre alegerea între casă cu etaj (cu pod) sau parter cu mansardă am scris aici: www.urbanambition.ro/mansarda-sau-etaj

www.urbanambition.ro/mansarda-sau-etaj
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments