Home Arhitectura Cum se Deseneaza Scara

Cum se Deseneaza Scara

4355
0
schita cu o scara cu cateva trepte , cu cote si notatii pe fundal negru cum se deseneaza scara

Primul principiu pentru a desena corect si eficient o Scara în Autocad este de a începe de sus în jos, de la finisaj spre beton, “offsetând” de la finisaj în jos spre beton.

După ce ați calculat dimensiunile treptelor și contratreptelor, vă alegeți o zonă liberă din desen și desenați/proiectați acolo scara, desenând mai întâi finisajul dorit și apoi offsetați spre structură. După ce aveți scara desenata și liniile betonului/structurii determinate, mutați scara pe zona unde doriți să o amplasați.


scara de printare optima in autocad imagine cu schita in autocad setare layout

Apasă aici pentru articolul despre setarea scării de printare în Autocad.

https://www.urbanambition.ro/scara-in-autocad/


Nu vă chinuiți să desenați scara în zona în care aveți deja elemente de clădire sau alte aglomerări de notații, texte, etc. Desenați un contur simplu al zonei unde doriți să amplasați scara (contur casa scării sau elemente de gabarit principal), degajați conturul în zonă libera a desenului, desenați scara acolo cu acel contur simplu și apoi mutați scara pe poziția dorită. Pentru ergonomie, faceți toată scara sub formă de bloc până ați pus-o pe poziția dorită și apoi puteți să o explodați.

Foarte importantă este cunoașterea grosimii finisajelor de la trepte, înainte de a da tema către inginerul de rezistență.

Pentru treptele unde avem fixare cu mortar sau adeziv, trebuie cunoscută grosimea exactă a acestora. Grosimea finisajului împreună cu adezivul/mortarul se vor offseta “de sus în jos” determinând poziția structurii.

schita cu scara in care sunt indicate treptele si contrateptele
Treapta și Contratreapta

Poziția Structurii Metalică sau de Beton este o Rezultantă a Finisajului scării

Poziția betonului rezultă în urma acestei offsetări (de la punctul 1 din schița de mai sus, la punctul 2) a a grosimii finisajelor. Unde se termină finisajul, acolo începe conturul betonului. Proiectantul scării trebuie să transmită poziția exactă a betonului și nu va lăsa inginerul să determine această poziție, inginerul neavând informații privind finisajul dorit, finisajul dictând poziția exactă a structurii scării (beton sau metal sau altă umplutură de suport a treptelor.

După multe vizite în clădiri vechi dar și noi, pot să spun că majoritatea scărilor și în special a treptelor se proiectează sau se execută greșit, în special la cele construite după anul 1989.

Vedem în proiecte dar și în șantiere multe scări care au prima sau ultima treaptă greșită ca dimensiuni. Respectarea principiului “de sus în jos” va duce la eliminarea acestor erori de proiectare.

Erorile în execuție dar și în proiectare apar și din lipsa de corelare a poziției finisajelor cu structura de beton sau structura metalică, dar și cu structura planșeelor sau podestelor de legătură cu treptele.

Nu recomand finisaje din gresie. Cele mai potrivite materiale pot fi piatra naturală sau artificială cu grosimi de minim 2 cm, finisaj trepte metalice antiderapante, beton aparent sau beton amprentat, trepte din lemn și trepte din sticlă.

Respectarea formulei 2h + L = 62-64 (două înălțimi de treaptă înmulțit cu o lățime de treaptă trebuie să se încadreze între 62-64 cm, sau, explicat altfel, doua contratrepte înmulțit cu o treaptă = 62-64 cm).

schita cu un om pe o scara cum se deseneaza scara

Voi reveni pe acest articol cu multe completări.