Cea mai buna tabla pentru acoperis

159
cea mai buna tabla pentru acoperis

Un acoperiș poate consuma un procent foarte mare din totalul alocat pentru construcția la roșu (de la 10% până la 30%), în funcție de cât de complicat, șui sau exagerat este acoperișul și în funcție de tipul de tablă sau țiglă aleasă. Cea mai buna tabla pentru acoperis este cea pe care ți-o permiți. Un acoperiș din paie sau stuf poate fi ieftin ca material local, fără transport pe distanțe mari. Problema este cu mâna de lucru care poate ajunge la costuri foarte mari.

Sunt două aspecte extrem de importante pentru tabla sau țigla de acoperiș: tipul de fixare ascunsă-protejată sau expusă.

Sistemul clasic al țiglelor era gândit ca prin suprapunerea fiecărei plăci să nu existe necesitatea folosirii șuruburilor sau altor sisteme care să afecteze integritatea acoperișului prin infiltrarea apelor meteorice.

Tehnologia modernă a permis să avem fixare aparentă prin perforarea acoperișului, cu șuruburi și garnituri de protecție. Aceste garnituri promit o protecție bună dacă sunt realizate din materiale foarte rezistente la variațiile de temperatură. Dezavantajul acestor sisteme de fixare cu șurub este că vor trebui schimbate în funcție de garanția trecută de producător, în realitate, nimeni nu va schimba aceste șuruburi, poate dar în caz de schimbare a învelitorii sau dacă se desprinde singur un șurub fixat greșit pe lângă astereală.

Șiță din lemn, țigla din ceramică, țigla de beton și mai nou – țigla fotovoltaică intră în aceeași categorie de învelitori fără perforare la fixare.

Țiglele metalice sunt de două tipuri: unele de dimensiuni mici (apropiate de dimensiunea unei clasice țigle) și altele de dimensiuni foarte mari care au aspect de țiglă, ele fiind de fapt foi relativ mari de tablă ondulată.

Se poate numi țiglă, dacă nu se fixează cu șuruburi aparente și vizibile, așa cum se fixează acele foi mari de tablă ondulată, cu aspect de țiglă.

Tipuri de învelitori întâlnite pe meleagurile noastre

În România, foarte populare erau acoperișurile cu tablă fălțuită și carton bituminos în partea de sud. Țiglă ceramică în zona centru și vest. Șiță, șindrilă sau draniță în nord. Pe zona de est și sud est întâlneam case acoperite cu paie sau stuf. Peste tot vedeam și încă vedem case sau anexe acoperite cu celebrul și rezistentul azbest (material cancerigen la inhalare atunci când îl tăiați cu flexul). În zonele industriale și de producție: tablă cutată foarte groasă și acoperiș în terasă. Instituții și blocuri de locuințe colective acoperite cu terasă sau cu șarpantă din lemn.

Cu ce putem înveli casele

Pentru o arhitectură care dorește să imite o formă romantică, există varianta de țigle metalice cu straturi de piatră aparentă, plăci de dimensiuni medii (cu fixare ascunsă).

Varianta cu țigle sau olane ceramice este o variantă sinceră pentru cei care preferă aspectul romantic, dar foarte costisitoare pentru structura acoperișului, achiziție, transport și montaj.

Pentru pod e simplu, la mansardă totul devine complex

Alegerea tipului de învelitoare sau pentru cea mai buna tabla pentru acoperis se va face ținând cont și de tipul de pod sau șarpantă. Dacă va fi un pod mansardabil sau dacă va fi un pod simplu, alegerea tipului de învelitoare va ține cont de acest aspect. Despre Pod sau Mansardă am scris aici: www.urbanambition.ro/pod-sau-mansarda/

https://www.urbanambition.ro/pod-sau-mansarda/

Acoperiș complicat = pierderi de material la debitare

Se va ține cont și de forma sau numărul de pante și versanți ai acoperișului. Un acoperiș cu multe ape, cu multe dolii și versanți va veni cu multe pierderi la foile de tablă, montaj mai îndelungat, vor fi multe accesorii pentru coame și dolii. Tipuri de Acoperișuri www.urbanambition.ro/tipuri-de-acoperisuri/

Cea mai populară tablă

Cea mai ieftină este tabla cutată vopsită și tabla cutată zincată. Acest tip de tablă poate fi folosită pentru case și în special pentru anexe gospodărești (magazii, garaje, șoproane, adăposturi pentru animale șamd). Cu fixare în șurub cu garnitură.

Tabla zincată lisă se învârte cam pe la aceleași prețuri cu tabla cutată. Acest tip de tablă e foarte utilă pentru realizarea șorțurilor și a diverselor accesorii pentru protejarea coamelor și a diverselor îmbinări. Populara tablă fălțuită manual (nu cea prefălțuită modernă) era realizată din această tablă lisă. Acest tip de tablă, și tabla cutată de mai sus, se produc în module cu dimensiuni de cca 1m x 1, 5 m sau 2 metri, ambele cu fixare vizibilă în șurub cu garnitură.

Tabla ondulată

Pe locul trei vine tabla ondulată vopsită sau tratată cu tot felul de rășini bituminoase pentru protecție. Majoritatea acestor tipuri de tablă vine cu un aspect care imită țigla. Fiecare foaie de tablă are dimensiuni de cca 1,2 m x 2m. Se pot realiza pe comandă și în lungimi mai mari. Și acest tip de tablă are fixare vizibilă în șurub cu garnitură.

Țiglă metalică mare

Locul patru în acest top este ocupat de altă tablă care imită țigla, este o tablă în panouri mai mici, vopsită sau tratată cu straturi moderne suplimentare, cu dimensiuni de cca 30 cm x 150 cm. Acest tip de tablă are fixare ascunsă și tot felul de îmbinări inteligente care să permită o stabilitate mai bună pe șarpanta acoperișului.

Clasica țiglă

Țigla ceramica și țigla din beton special arată foarte bine și pot fi folosite pentru construcții moderne, cât și pentru construcții mai vechi existente. Prețul și montajul sunt pe măsura materialului.

Tabla fălțuită

Cea mai buna tabla pentru acoperis poate fi, în anumite condiții, tabla prefălțuită cu abcanturi mecanizate sau chiar bătrâna tablă fălțuită la abkant de mână și “bătută” manual cu ciocan și cotra-ciocan. Avantajul și miracolul acestui tip de tablă este că toate fixările de suportul acoperișului sunt ascunse și protejate în totalitate. Pot exista șuruburi aparente cel mult la fixările șorțurilor de la frontoane, atice sau streșini. Cu meșteri dedicați se pot ascunde chiar și aceste șuruburi de pe zone mai puțin riscante de infiltrare a apelor meteorice.

Tablă cutată și vată bazaltică cu hidroizolație

Există și varianta cu tablă structurală cutată groasă pe care se pot așeza plăci de vată bazaltică rigidă, urmând ca peste aceste plăci să se monteze membrană hidroizolantă. În funcție de soluția arhitecturală și structurală, rezultă acoperișuri în șarpantă cu pantă foarte mică, chiar și sub 8%, un fel de terase necirculabile.

Carton bituminos lipit de placă sau șapă

Cartonul bituminos (la sul) poate fi aplicat la o clădire cu acoperire în terasă, pe planșeu de beton armat, cu mențiunea de protejare a acestuia la impactul radiației și temperaturii solare, nu trebuie lăsat expus.

Șindrilă bituminoasă

Cartonul bituminos (șindrilă bituminoasă) pentru acoperișuri în șarpantă este aplicat pe sistemul suprapunerilor și prin lipire, acest tip de carton bituminos este la dimensiuni sub formă de coală de cca 3 mp, este ceva mai rezistent și are inclus tratament de protecție față de impactul solar și al diferențelor de temperatură.

Cea mai bună tablă este betonul

Cea mai buna tabla pentru acoperis poate fi lipsa tablei sau a oricărui tip de piesă mică sau mare: acoperirea în terasă pe placă de beton armat, cu termoizolație și hidroizolație din belșug, cu tablă doar pentru acoperirea aticelor.

Panourile sendviș

Odată cu apariția materialelor termoizolante moderne, au apărut și panouri de acoperiș modulare termoizolate prefabricate de tip panou sendviș, cu miez de spumă poliuretanice avansate sau fibre minerale (cum sunt și cele de la Kingspan).

Aceste tipuri de panouri pot fi folosite cu succes pentru clădiri de depozitare, comerț, producție, ateliere etc. Pot fi folosite și pentru locuințe sau clădiri de birouri, cu condiția de folosire a sistemelor moderne de recuperare a căldurii cu aport de aer proaspăt, aceste tipuri de panouri fiind etanșe și nu permit trecerea vaporilor de apă.


Studio Office Kolectiv

În concluzie.

Aș elimina în totalitate tabla cutată sau ondulată cu fixări în șurub + garnitură dubioasă de pe clădiri de locuit, cel mult pentru anexe gospodărești sau construcții provizorii. O foarte bună utilitate pentru aceste table cutate sau ondulate poate fi pentru plasele de garduri spre vecini sau chiar placarea pereților pentru a obține fațade ventilate foarte accesibile, cu aspect industrial modern și nonconformist. Despre fațade ventilate am scris aici.

Țigla modernă cu bază metalică, cu piese mici și fixări ascunse-mai protejate, poate fi o soluție decentă pentru o clădire de locuit.

Pentru o arhitectură cu limbaj sincer, curată, eficientă și puristă contemporană, aș înveli toate casele cu tablă prefălțuită sau cu acoperire tip terasă din beton armat (cu hidroizolație și termoizolație la exterior). Nu m-aș complica cu tot felul de piese mici (de tip țiglă metalică sau clasică), doar dacă beneficiarul o dorește și și-o asuma cu toate costurile aferente materialului și manoperei.

Chiar și pentru minunata acoperire în tablă prefălțuită este un mare semn de întrebare privind posibilitățile reale de montaj corect dacă e vorba de un pod mansardat. Este foarte dificil și costisitor de realizat ventilarea corectă a termoizolației acoperișului tip șarpantă. Majoritatea izolațiilor de mansardă sunt realizate incorect sau “corect” cu bariere de vapori și etanșeizare perfectă, etanșeizare care nu este bună pentru sănătate, etanșeitate care poate fi echilibrată cu sisteme de recuperare și aport de aer proaspăt centralizat sau local.

Un pod simplu cu învelitoare din tablă pre sau fălțuită va necesita o simplă membrană de difuzie termică între astereală și suprafața tablei. Folia de condens se va monta între membrana de difuzie și astereală.

Am scris despre marea problematică a ventilării termoizolației și a barierelor de vapori în acest articol despre Ce izolatie se pune la mansarda www.urbanambition.ro/ce-izolatie-se-pune-la-mansarda/

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments