Bucatarie inchisa sau deschisa

Ce este bucătăria

306
Bucatarie inchisa sau deschisa

Bucatarie închisa sau deschisa se poate referi și la bucătărie interioară sau exterioară. Ne putem gândi la bucătărie de vară sau un foișor cu loc de cuptor și grătar.

Dilema principală este cea privind relația cu livingul: bucătărie deschisa sau înglobată în living, separată sau nu cu perete.

E greu să ne decidem cum este mai bine dacă nu trecem prin câteva puncte care definesc bucătăria modernă și cea clasică.

Bucătărie separată, cu acces prin living sau înglobată în living

Vă recomand bucătărie în cameră separată, cu acces principal separat, delimitată de pereți pe toate laturile, fără să treceți prin altă cameră de locuit, doar prin hol sau coridor.

A doua opțiune de compromis poate fi o bucătărie închisă cu trecere cel mult printr-o zonă accesibilă din living, pe lângă locul de luat masa sau prin sufrageria cu locul de luat masa.

Ultima opțiune ar fi o bucătărie deschisă și inclusă în living.

Pentru acest tip de bucătărie modernă e nevoie de soluții moderne cum ar fi hota cu două motoare și evacuare în exterior.

Peretele cu ușă spre living, spre un hol sau ambele

Bucătăria clasică închisă și cea de la bloc cu care suntem obișnuiți sunt prevăzute cu ușă doar spre hol. Holul respectiv va fi în zona intrării în locuință pentru a facilita accesul cu cumpărăturile alimentare în bucătărie sau cămară.

Ușa spre living va fi considerată ușă suplimentară, secundară.

Ușă pe mijloc sau pe lateralul peretelui

Ideal este ca ușa să fie poziționată pe mijlocul peretelui, nu pe colțul camerei.

Dacă nu este posibilă amplasarea pe centrul peretelui, se va alege colțul cel mai apropiat de intrarea în locuință, se va lăsa loc după ușă de minim 15 cm, ideal să încapă un mic blat, un dulap plus un spațiu de lucru (60-80 cm) sau măcar cei 15 cm pentru ca ușa să nu lovească mobilierul respectiv.

Perete spre living transparent total, parțial, cu parapet sau fără.

Un perete transparent sau semitransparent va fi cu mult mai costisitor față de un perete obișnuit.

Acest tip de perete va fi anulat ca efect dacă va fi blocat de corpuri de mobilier sau alte decorațiuni.

O transparență vizuală va fi însoțită și de una a fluxului de legătură între spațiile separate de transparența peretelui.

De regulă, va fi prevăzut și cu o ușă sau chiar tot peretele va fi amovibil.

Pe zonele unde este obligatoriu un corp de mobilier sau echipament, se va insera un parapet sau un segment de perete plin.

Uși glisante, armonice, batante sau pivotante

Dacă spațiul vă permite, vă recomand să folosiți uși clasice: cu balamale, cu deschidere pivotantă.

Uși glisante doar dacă nu este loc de ușă normală.

Există sisteme de uși aparente-aplicate sau ascunse-înglobate în perete.

Ușile batante sunt cele de la bucătăriile restaurantelor, cele care se deschid în ambele direcții ca aripile unui fluture sau liliac.

Sistemele de uși armonice cu fixare la partea superioară se pot transforma în pereți amovibili sau uși cu dimensiuni neobișnuit de mari, toate acestea doar dacă își au locul pe respectivul perete.

De ce vă recomand ușile obișnuite – pivotante: sunt cele mai rapide și practice- nu o să vedeți uși glisante sau armonice la un restaurant (între bucătărie și sala de mese) deoarece ar da faliment la scurt timp.

La fel și la mobilier, ușile glisante de la dulapurile unde e nevoie de acces constant, sunt foarte greoaie sau nepractice.

Bucătărie sau chicineta

Chicineta este o bucătărie mai mică, minimalistă, de cele mai multe ori este prevăzută cu un simplu blat care conține plita de gătit și chiuveta pentru spălat vase.

O bucătărie mare sau medie poate fi dotată cu un mobilier minimalist, la fel ca o chicinetă.

Dacă bucătăria este mare, nu este obligatoriu să o umplem cu mobilă.

Bucătăria mică și foarte bine organizată poate fi mult mai eficientă față de o bucătărie supra-mobilată, doar pentru a impresiona cu design și cu echipamente mai mult sau mai puțin folosite.

Cu locul de luat masa în bucătărie sau în altă cameră

Locul de luat masa poate fi unic sau împărțit în două părți: o masă mică pentru un dejun rapid sau uzual, aproape de zona de preparare și separat un loc de luat masa pentru un minim de patru persoane.

Ambele mese sau blaturi pot fi în cadrul aceleiași încăperi. Una din mese poate fi folosită temporar pentru preparare.

Dilema este dacă să avem un loc de luat masa mai mare în bucătărie sau dacă să avem mai mult mobilier pentru preparare cu un frigider mai mare.

Chiar și într-o bucătărie minimalistă se poate amplasa un loc de luat masa mai extins sub forma unui mobilier de tip “colțar” ideal pentru cei care preferă să mănânce sănătos, care gătesc și socializează mult în jurul preparării alimentelor proaspete.

Pentru cei care sunt tot foarte des plecați de acasă și fără pasiune de gătit, nu se justifică un loc de luat masa foarte mare, e suficientă o chicinetă.

Sistemul preferat este cel cu un loc de luat masa extins sau minimalist în bucătărie și un loc de luat masa în sufragerie sau într-un colț din living aproape de bucătărie.

Al treilea loc de luat masa poate fi pe terasă, pe logie sau balcon. Ce plăcut este să savurezi micul sau marele dejun în aer liber.

Cu acces secundar spre terasă-curte

Consider că accesul secundar, direct (cu ușă), din bucătărie spre curte este util doar pentru locuințele din zone rurale sau peri-urbane dacă sunt curți cu grădini extinse, în special în cadrul gospodăriilor cu mici sau medii crescătorii de animale, livezi de pomi sau grădini de legume pentru consum propriu și comercializare cu circuit restrâns.

Pentru case sau apartamente nu se justifică accesul secundar direct din bucătărie, deoarece se pierde spațiu prețios pentru mobilare și nici fluxurile dintr-o gospodărie de acest tip nu se compară cu cele descrise mai sus din gospodării cu animale șau grădini extinse.

Pentru bucătărie caselor și apartamentelor obișnuite este suficient un acces secundar prin living sau prin hol de acces secundar general al locuinței.

Mai multe sau mai puține ferestre și uși

Cu cât avem mai multe uși și ferestre într-o cameră, cu atât vom avea mai puțin spațiu de mobilare.

Dacă e vorba de o bucătărie mare sau foarte mare, puteți avea din bucătărie uși către:

  • Living (locul cu canapea, tv sau șemineu)
  • Către sufragerie (locul dedicat cu masa mare)
  • Spre terasa cu locul de luat masa din exterior.
  • Ușă spre cămară
  • Ușă spre beci sau pivniță
  • Spre garaj
  • Obligatoriu ușă spre holul principal de acces în locuință

O bucătărie de acest tip devine un punct de legătură destul de complex în arhitectura și în compoziția casei, va avea dimensiuni și suprafețe considerabile care să permită mobilarea, multitudinea de uși și a unei ferestre care să asigure iluminatul natural.

Una sau mai multe bucătării

În marea majoritate a cazurilor și conform normativelor, o singură bucătărie este suficientă într-o casă sau apartament.

A doua bucătărie poate să existe ca o mică zonă de preparat în foișor sau pe terasa unde se află al doilea loc de luat masa (masa din exterior).

Două familii, două bucătării

Pentru gospodăriile mai mari, cu două sau mai multe generații (bunicul și bunica, mama și tata, copilul cu soția), a doua bucătărie sau o chicinetă-bucătărie secundară este absolut necesară pentru evitarea conflictelor care apar inevitabil în cazul bucătăriilor comune.

Bucătărie la fiecare nivel

Tot pentru case cu familii extinse și gospodării mari, o bucătărie pe fiecare nivel se justifică doar dacă pe parter nu este loc pentru a doua bucătărie, dacă terenul a impus necesitatea unui etaj.

Dacă unul din niveluri este tratat ca un apartament decomandat parțial sau total de parter, se poate amenaja o chicinetă sau o bucătărie identică sau chiar mai importantă față de cea din parter, cu condiția de la punctul de mai sus.

O altă condiție este cea a suprapunerii bucătăriilor pentru eficientizarea traseului instalațiilor.

Peste bucătării nu se vor suprapune grupuri sanitare cu sau fără baie.

Bucătărie de vară

Pentru casele din zone rurale sau periurbane, se pot construi bucătării de vară foarte dichisite și elaborate, în anexe exterioare, alipite sau separate de corpul principal al gospodăriei.

Pe timp de iarnă se gătea într-o cameră în care se și dormea. Soba încălzea mâncarea și una sau două camere într-un stil de supraviețuire eficient și minimalist.

Oamenii își construiau bucătării în exteriorul casei din motive foarte practice: pe timp de vară, căldura genera disconfort în casele fără hote moderne și fără aer condiționat.

Mai era și pericolul de incendiu de la focul nesupravegheat al oamenilor care vara își făceau veacul vara prin ogradă, prin grădina de legume sau prin bătătură cu îngrijitul animalelor mici sau mari.

Cu tot felul de alte îndeletniciri, incendiile erau ceva obișnuit la simplele bucătării de vară aflate la distanță sigură de casa de iarnă sau casa de vară.

Bucătăria din terasă

Bucătăria din terasă sau din foișor este o reminiscență a primitivelor bucătării de vară.

Pentru casele cu terenuri mai mici din zonele urbane, se pot amplasa chicinete discrete și un mic bufet lângă terasa și locul de luat masa din exterior.

Locurile pentru cuptor sau grătar ar trebui să fie amplasate la o distanță mai mare față de locul de luat masa.

Apropierea livingului de zona bucătăriei este foarte importantă, la fel și locul de luat masa din terasa exterioară să fie aproape de bucătărie și de living dacă este posibil.

Bucătăria a fost și încă este centrul și sufletul unei case pentru mulți dintre noi care petrecem mult timp cu prepararea alimentelor proaspete și cu alte activități de socializare.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments