Home Organizare Eficientizarea Muncii

Eficientizarea Muncii

1122
0
Eficientizarea Muncii Ce este Work Brake Down Structure

Work Breakdown Structure  (WBS) este un concept de Eficientizarea Muncii și Management care organizează conținutul muncii în segmente.
Project Management Body of Knowledge (PMBOK)este exprimarea vizuală sintetizată a conceptului (WBS)

Conceptul de (WBS) este un concept orientat pentru Eficientizarea Muncii spre obținerea rezultatului dorit în cel mai  scurt/eficient  –  timp/cost.
Acest concept presupune ca divizarea muncii în segmente mai mici ușurează procesul muncii.
Ușurarea procesului îndeplinirii muncii duce la rezultate mai bune în obținerea produsului final dorit.

Conceptul WBS poate fi aplicat și în proiectare, în Autocad, cu ajutorul Xrefs (referințe externe). Folosirea Xrefs eficientă poate fi făcută doar cu implementarea WBS.
În acest articol: urbanambition.ro/xref-in-autocad/ am scris despre cum și de ce e bine să folosim referințele externe în lucrul cu Autocad.

WBS pentru Eficientizarea Muncii

Împărțirea se face în segmente care la rândul lor pot fi împărțite în sub-segmente.
Structura distribuirii segmentelor și sub-segmentelor se face sub forma ierarhică.
Fiecare segment poate conține un pachet sau mai multe pachete de lucru.
Pachetul trebuie dimensionat astfel încât sa poată fi îndeplinit de un singur om.
Fiecare pachet nu trebuie să depășească un termen mai mare de 10 zile lucrătoare.

Imagine cu exemplu de aplicare a (WBS) cu ajutorul ilustrarii aProject Management Body of Knowledge (PMBOK) sursa imagine: www.workbreakdownstructure.com

Project Management Body of Knowledge (PMBOK) este exprimarea vizuala a conceptului  de (WBS). Această exprimare vizuală  trebuie să fie compactă și sintetizată, expusă pe maxim 2 pagini, pe format A4 sau cel mult format A3
Prezentarea (PMBOK) trebuie sa fie înțeleasă și descifrabilă atât pentru membrii echipei, liderii de echipă cât și pentru investitor/beneficiar
În funcție de specificul proiectului, prezentarea poate fi sub forma ierarhică (așa cum e în imaginea de mai sus), sub forma de listă sau tabelar.

Procesul de WBS constă în inventarierea și identificarea pachetelor de lucru și gruparea lor în segmente sau sub-segmente.
Cu (PMBOK) se pot vizualiza rapid și ajusta orice grad de prioritizare, în cadrul procesului de identificare și organizare a pachetelor de lucru.
Cu ajutorul acestor unelte (WBS) si (PMBOK), se pot stabili exact bugetele acordate obiectivului și bugetele pentru fiecare segment și pachet de lucru.

Trebuie găsita cea mai buna formă de exprimare, formă care să fie înțeleasă de toți membrii pentru eficientizarea muncii.
Un (PMBOK) este complet atunci când am identificat mărimea și numărul total al pachetelor de lucru, locul lor în segmente și ordinea segmentelor.

Implementarea corecta a  (WBS) în  (PMBOK) poate duce la scăderi de costuri, mărind procesul de planificare și implementare.
Deoarece (WBS) permite ca munca să fie distribuită, mai mulți membrii ai echipei pot fi implicați simultan, după cum am discutat și în articolul despre organigramă și project management: urbanambition.ro/organigrama-si-project-management/

eficientizarea muncii  Schemă cu miniorganigramă proiectant, beneficiar, consultant
Schemă cu mini-organigramă beneficiar, proiectant, consultant

Existența (PMBOK) aduce la o înțelegere și o implicare cât mai buna, cu un feedback țintit/eficient din partea beneficiarilor/acționarilor investitori.
Pe baza (PMBOK) se pot face raportări clare  mult mai ușor de evaluat și înțeles chiar și de nespecialiști.
Modalități de marcare a prezentării (PMBOK), coduri de culori:

  • ROSU –  intarziat
  • GALBEN – atentie, risc
  • VERDE – in curs de finalizare
  • ALBASTRU – finalizat
eficientizarea muncii  Folosirea celor patru marcaje folosirea într-un fișier Excel sau Access
Folosirea celor patru marcaje într-un fișier Excel sau Access

surse:

Alte linkuri: