Home Organizare Xref in Autocad

Xref in Autocad

1442
0

Proiectarea cu xref in Autocad (External Reference) este folosită de multe birouri în domeniile Arhitectură, Inginerie, pentru proiectarea de clădiri civile, publice, industriale, etc.

Pentru proiectanții care nu lucrează cu Xref in Autocad (referințe externe), cu siguranță au lucrat cu blocuri (Block). Vom folosi, în cadrul articolului, un fișier dwg (denumit “fișierul nostru dwg”).

Proiectarea cu Xref in Autocad are la bază principiul lucrului segmentat conform conceptului Work Breakdown Structure (WBS), așa cum am scris și în acest articol

Denumiri și convenții pentru lucru cu xref in Autocad :

 1. Vom denumi “fișierul nostru dwg” fișierul dwg pe care “lucrăm acum”.
 2. În “fișierul nostru dwg” se înserează referințele externe.

Pentru comparație, referințele externe sunt de fapt niște blocuri care se află fizic în alte fișiere dwg.
Aceste “blocuri externe” pot fi inserate în “fișierul nostru dwg”.
Inserarea referințelor în “fișierul nostru dwg” este similară cu inserarea pozelor (imagini jpg, tif, etc)
Aceste poze/imagini sunt tot niste “blocuri externe”, adică tot referinte externe.

Avem două principale tipuri de xref in Autocad :

 1. referință externă/ (bloc extern) situat în alt fișier dwg și:
 2. referință externă imagine (tif, jpg, etc) care este un fișier imagine în sine.

Lucrul cu referințe externe nu este complicat, necesită un pic de acomodare datorată faptului că referințele din “fisierul nostru dwg” sunt doar afișate aici, ele fiind prezente fizic în alte fișiere dwg.

Câteva din  avantajele lucrului cu referințe externe:

Proiectul unei case, de exemplu, poate fi împărțit în mai multe fișiere referință, vom avea:
 • Referință plan parter, referință secțiuni, referințe fațade, toate aceste referințe fiind legate și inserate/coordonate între ele;
 • Cel mai mare avantaj, în cadrul aceluiași proiect pot lucra mai multe persoane.
  De exemplu; o persoană lucrează la  desenele de plan, o persoană la secțiuni, o persoană la fațade. (sau o persoană se ocupă de plan și cealalată de ambele fișiere  -fișierul fațadă și de fișierul secțiuni. Atribuirile se pot face în funcție de complexitatea proiectului)
 • Cartușul cu datele generale poate fi și el referintă externă, dacă la un moment dat se modifică sau completează anumite date, modificările se propaga în toate fișierele în care acesta este inserat;
 • Și paginarea se poate face într-un alt fișier de lucru care conține și cartușul referintă  și datele specifice acelei planșe;
  Dacă la final sunt adăugate elemente în fațade și secțiuni, folosind o singură comandă, aceste elemente sunt actualizate automat, fiind oricand gata de printare.
 • Fișiere dwg de lucru de dimensiuni mici, timp mici de procesare salvare date în retea și pe hard disk.
 • Chiar dacă prețurile la mediile de stocare au scăzut, o principală problemă este timpul de salvare, transferul in retea sau pe serverul intern/extern.
  Un  Xref în Autocad poate conține informații care se propaga în unul sau mai multe fisiere de lucru, reducând considerabil spațiile pe hard disk și timpul de acces. Sunt eliminate marile erori, fișierele de fatade, plan si sectiuni sunt inserate intre ele, suprapuse și corelate în timp real;
 • Anumite fișiere furnizate de la colaboratori, transformate în referințe externe (topometrie, structură, instalații, etc), elimină erorile care se propagă în fișierele necoordonate. De exemplu, cu referințele externe putem propaga/modifica  aceeași linie a limitei de proprietate atât în planul de parter cât și in planul de învelitoare.

Câteva din  Dezavantajele lucrului cu referințe externe:

 • Persoanele care lucrează în cadrul aceluiași proiect trebuie să stabilească și să respecte anumite convenții legate de mutarea obiectelor din fișierele referintă externă (de exemplu, dacă un plan este mutat într-o referință, poziția acestui plan care este inserat în alt fișier se modifică conform cu mutarea facută).
 • Respectarea convențiilor legate de păstrarea setărilor fișierelor, mutarea și copierea fișierelor, mutarea obiectelor din cadrul fișierelor mofifică poziția acestor obiecte și în locurile unde acestea sunt “referențiate”.
  De multe ori, aceste referințe externe având aceeași denumire în toate proiectele de ex: “xref plan parter”, necesită atenție la mutare/copiere;
  Pentru automatizare, aceasta structura a denumirilor se pastreaza in toate proiectele.
 • Mare atenție la setarea referințelor la “Path Type” ca setarea să fie făcuta ca “Relative Path”
 • Necesită un timp de lucru inițial până la stabilirea unui standard și a unui pachet de fișiere deja interconectate între ele;
 • Necesită o structură de lucru ordonat, structură de foldere denumite și  prestabilite, o denumire prestabilită a fișierelor dwg;

Conform cu  punctele de mai sus, avantajele sunt clar în favoarea lucrului cu xref, dacă timpul pentru implementare și specificul activității o permite.

Lucrul cu referințe pentru Arhitecții/Inginerii “interni”  și Arhitecții/ Inginerii “externi”F

Folosirea referințelor externe este posibilă și eficientă chiar și atunci când la proiectul respectiv lucrează o singură persoană, cu toate datele în același fișier sau fișiere;
Lucrul fără referințe externe este posibil pentru o verificarea coordonării, mai mult pentru vizualizare și o proiectare “draft”.
Arhitecții sau Inginerii din partea departamentelor tehnice ale Beneficiarilor, ale consultanților beneficiarilor sau departamentele tehnice din partea dezvoltatorilor/ asociației acționarilor investitori.
Specialistii Interni pot fi: Arhitecți , Project Manageri sau Design Managerii. Fiecare parte poate răspunde de un proiect/proiecte și care, prin tema de proiect,  facilitează comunicarea și coordonarea datelor interne cu cele de la colaboratorii externi (Structură, Instalații, Arhitectură, etc);

Documentații despre referințele  externe în programul Autocad:

Sunt puține site-uri de internet sau publicatii care pot explica simplu ce este o referintă externă și cum se lucrează cu ele.
Majoritatea tutorialelor și exemplificărilor sunt cu exemple încarcate de informații și comenzi prea complexe, planuri și desene care arată faze avansate de lucru cu referinte externe.

Am selectat un exemplu realizat de proprietarul site-ului www.rays-systems.blogspot.ro
Acest exemplu mi s-a parut cel mai usor de urmărit, cu forme geometrice simple, acest gen de forme se recomanda a fi folosite în testarea lucrului cu xrefs.

Imagine cu schita xrefs in Autocad
Imagine cu schita xrefs in Autocad

În această schiță avem jos fișierul de lucru în care lucrează o persoană  și mai sus, trei fișiere referințe externe. Fișierele superioareconțin plan de mobilare, plan structură și planul de situație cu limita de proprietate.

Se observă în fișierul de Arhitectură cele trei referințe externe inserate, suprapuse. De menționat că fișierele externe pot fi mutate în fiseirul “Architect” în orice poziție ca orice bloc sau entitate. Aceeași referință poate fi copiată în fișierul “Architect” de mai multe ori, în mai multe locuri suprapuse sau aliniate după necesitate.

schita exemplificare referinte externe in autocad
schita exemplificare referinte externe in autocad

În schița de mai sus sunt reprezentate trei referințe externe, fiecare conține un desen cu câte un corp de clădire.
Cele trei referințe sunt inserate în planul general.
La fiecare referință/corp de clădire poate lucra câte un proiectant în parte. Planul general “Site plan” poate fi folosit de un alt proiectant pentru vizualizare și verificare a tuturor corpurilor de clădire în timpul proiectării.

schita cu fereastra de xref manager din autocad
schita cu fereastra de xref manager din autocad

În această schița preluată de pe site-ul imugur.com, se observă fereastră xref manager din autocad.
În această fereastră este prezentat un fișier de lucru care conține două referințe externe;
Cele două referințe externe sunt: referință nr 1 conține cele 4 scaune și referință nr. 2 conține masă.
Aceste patru scaune din prima referință și masă din a doua referință sunt inserate în “fișierul nostru de lucru dwg” și formează un ansamblu cu masă și scaune.
La referință cu scaunele poate lucra un proiectant, la referința cu masa poate lucra un alt proiectant;

In total avem trei fișiere :

 1. fișierul dwg cu 4 scaune
 2. dwg cu masa
 3. fișierul (fișierul de lucru) dwg care le conține pe ambele ca referințe (inserate)

La “fișierul nostru de lucru dwg”  în care am inserat referințele cu scaunele și masa, un alt proiectant poate verifica/coordona munca primilor proiectanți.

Un alt exemplu de folosire pentru planșele care se vor printa în mod eficient este cel al folosirii cartușului ca xref în toate planșele în care acest cartuș apare. Acest cartuș va conține în xref doar datele repetitive (nume proiect, număr, etc.)

Denumirea și numărul planșei sunt texte independente aflate în fiecare layout (suprapuse peste cartușul xref)

Setările Esențiale pentru Lucru Eficient cu Xrefs în Autocad

Primul pas este să setăm unitațile de lucru ale fișierului:

setarea unitatilor de lucru in autocad
În tabul “Format” intrăm să setăm unitățile.

Se alege Unitatea dorită (cm, mm, metri, etc.)

alegerea unei unitati de lucru in autocad

Important: Fiecare fișier de lucru trebuie să aibă acelealași tip de unitate setată (fie cm, fie metri, etc.)

surse imagini:

www.rays-systems.blogspot.ro imugur.com