Home Arhitectura Proiectare 2D sau 3D BIM

Proiectare 2D sau 3D BIM

593
0
Proiectare 2d sau 3d text 2d scris pe o platforma orizontala si textul 3d scris pe un cub

Proiectare 2D sau 3D ? 2D obligatoriu, 3D Parțial sau Opțional?

Proiectarea în BIM (în 3D) este o unealtă extrem de valoroasă pentru anumite categorii de proiecte, în special pentru cele de infrastructură, pentru proiecte complexe și foarte complexe.

BIM Parțial sau Total

Proiectarea/construirea virtuală a modelului în 3D BIM poate fi folosită “parțial” sau “total” și pentru proiectele de mică anvergură.

“3D BIM Parțial” este folosit atunci când fiecare specialitate și fiecare echipă își folosește, separat, propriul model 3D, pentru a-și ușura și eficientiza anumite procese specifice specialității respective.

“3D BIM total” înseamnă lucrul tuturor specialităților pe același model, cu actualizare și coordonare “în timp real” -“real time” pentru fiecare parte din modelul 3D și pentru toate specialitățile relevante/alese pentru proiect.

Coordonare În Timp Real față de Coordonare în Etape

Chiar și cu “BIM parțial”, cu modele 3D separate și combinate/suprapuse, coordonarea între specialități se va face cu o eficiență relativă, în etape, în funcție de complexitatea modelelor, de numărul operațiunilor de coordonare și de competențele coordonatorului care va opera aceste modele combinate.

Este BIM pentru bugete mici?

“BIM total” necesită echipe de specialiști bine consolidate, proiecte cu bugete mari și valori contractuale de proiectare “pe măsură”, este necesară o infrastructură de lucru și echipamente hardware care pot fi prohibitive pentru un birou mic sau pentru o intreprindere medie sau mijlocie.

De la 2D la GIS

Introducerea proiectelor in sistem GIS 2D va fi obligatorie pentru proiectele mici sau medii, pentru proiecte de urbanism și amenajarea teritoriului dar și pentru cele complexe și de infrastructură.

Prima unealtă de verificare va fi cea de colectare date în proiecție orizontală (în plan) și informații privind numărul de niveluri, înalțime relativă în metri și înălțimea absolută maximă față de nivelul mării.

De la BIM la GIS

Primul nivel de control și înregistrare a proiectelor se va face în GIS 2D.

Chiar și pentru GIS 3D, este necesară integrarea și interogarea, în primă fază, a unei variante simplificate a modelului 3D cu informațiile strict necesare de integrat în platforma sau modulul GIS general.

Mai apoi, dacă va fi cazul, interogarea unei baze de date externe care va conține strict varianta completă a modelului 3D BIM cu toate datele materialelor și dimensinunilor, dacă această variantă completă și detaliată de model 3D BIM va exista.Trebuie să luăm în considerare faptul că planșele se predau către autorități în 2D (planuri, secțiuni, detalii, etc). Dacă bugetul și resursele permit ca aceste piese 2D să fie generate de un model 3D, aceste planșe sunt la fel de valabile ca și cele care nu sunt generate de un model 3D BIM.

Model 3D BIM pentru un singur produs sau model Pentru multiple produse

Să modelezi o piesă sau un ansamblu de piese/elemente care se vor produce in sute sau mii de exemplare poate fi eficient și justifică un cost

Să modelezi o clădire obișnuită cu buget redus pentru a produce o singură clădire este ineficient din punct de vedere timp/cost investit în proiectare/generare model.

Poate fi eficientă modelarea unei clădiri complexe (cu buget suficient pentru proiectare) sau clădiri tip cu grad mare de repetabilitate sau cu grad mare de asemănare.

Majoritatea Programelor 3D nu sunt programe de desenat, sunt platforme de modelare si design in 3D, eventualele planuri, fațade și secțiuni sunt generate din modelul 3D și nu desenate.

Desenele și programele 2D vor avea locul lor și în viitor în lumea construcțiilor, proiectării de arhitectură, designului, urbanismului, topometriei, cadastru dar și pentru pregătirea de diverse piese și elemente pentru fabricare de bunuri.

Am scris în acest link despre cum folosesc blândul și străvechiul program Autocad și la alte lucruri, nu doar pentru proiectare, despre cum Autocad poate fi util pentru Designeri web, Designerii offline, pentru gospodine și gospodari.

Autocad LT vs Autocad Full www.autocad-vs-lt


Resurse:

  • Building Information Modeling (BIM)is an intelligent 3D model-based process that gives architecture, engineering, and construction (AEC) (definiția completă este în linkul de jos)

https://www.autodesk.com/solutions/bim

“Este cadrul care permite culegerea, gestionarea și analiza datelor. Având rădăcinile în știința geografiei, GIS-ul integrează mai multe tipuri de date. (descrierea completă este în linkul de jos).

https://www.esri.ro/ro-ro/what-is-gis/overview

Analysis? Which one is closer to reality?” O discuție interesantă despre mijloace și scopuri potrivite.

https://www.researchgate.net/post/3D_or_2D_GIS_Analysis_Which_one_is_closer_to_reality

Is 2D CAD Dead?

https://blog.allplan.com/en/is-2d-cad-dead

“While the methods of delivering projects have evolved, the contractual mechanisms used remain largely the same, with 2D drawings stipulated as the means of providing the completed design. As long as 2D drawings still form the contractual basis for delivering projects, they will continue to be the main deliverable expected from engineers and architects. Until this changes, 2D drawings are a necessary part of any project.”

Are Engineering Drawings Dead?

Mark Twain once famously said, “The reports of my death have been greatly exaggerated.”

https://www.3dcadworld.com/engineering-drawings-dead/

The Death of the Drawing

So the future is here. We do not create drawings. It is time for us to quit using a term that describes a very tedious process that is rarely used in our industry today.

http://www.tecnetinc.com/The%20Death%20of%20the%20Drawing.html

Is 2D CAD Dead? Converting a 3D model to 2D shop drawings

http://cadprogramming.net/2d-cad-is-dead-convert-3d-to-2d-drawings/

“These products are sophisticated 3D design and modeling platforms, NOT drawing programs. But 2D drawings have their place in the design, building and manufacturing world. My prediction is that they will NOT become obsolete. 2D drawings and the software that produces them are here to stay.”

2D Architectural Drafting Is Not Dead

https://www.theengineeringdesign.com/2d-architectural-drafting-is-not-dead/

The Magnificence of 2D Technical Drawing

https://www.theengineeringdesign.com/the-magnificence-of-2d-technical-drawing/


Un articol despre AutoCAD și Autocad LT, programe extrem de eficiente pentru a livra în 2D schițe simple sau un planuri complexe în fișiere extrem de suple, ușor de vizualizat sau lucrat pe Calculatoare mai vechi sau chiar pe smart-phonuri și tablete.

https://www.urbanambition.ro/autocad-vs-lt/

https://www.urbanambition.ro/autocad-vs-lt/