Mulți dintre noi, când ne gândim la o casă ideală, visăm la o casă construită undeva în mijlocul naturii, pe o pajiște, la munte, lângă un râu, pe malul unui lac, la malul mării sau lângă o pădure. O casă fără vecini sau cu vecini la distanță suficientă pentru a asigura o intimitate mare, la fel cum sunt amplasate casele din satele și cătunele de munte.
Majoritate dintre noi va construi pe un teren amplasat într-o localitate mică sau pe lângă o localitate mare, pe marginea unui drum asfaltat sau lângă un drum de pământ, cu unul sau mai mulți vecini buni.
În acest articol vă voi scrie despre avantajele și dezavantajele celor două tipuri de locuire: o locuire mai izolată sau o locuire într-o comunitate și vecinătate mai bine conturate.
Din cele mai vechi timpuri, din considerente de siguranță și securitate, oameni s-au strâns în mici așezări amplasate strategic lângă resurse naturale care să le asigure un trai decent.
Și în zilele noastre este de actualitate nevoia de siguranță și securitate. Unii vecini se înțeleg mai bine decât se înțeleg cu rudele și înțeleg ideea de comunitate și de a avea grijă unii de alții.
Pentru unii dintre noi, într-o casă prea izolată, sentimentul de intimitate și libertate în natură se poate transforma în nesiguranță, neliniște și izolare.
Urbanism imposibil pentru casele izolate total
Alte norme moderne de locuire și de amenajare a teritoriului impun anumite limite de extindere a zonelor de locuit. Chiar dacă avem în proprietate un teren undeva la munte sau în câmp, asta nu înseamnă automat că pot să construiesc acolo în orice condiții.
Nici măcar cu autorizație de construire nu se va putea construi dacă respectivul teren nu se află în planul de urbanism al localității respective (în intravilan), nu se va putea elibera certificat și autorizație pentru construire. Doar în anumite condiții speciale pentru clădiri ale exploatațiilor agricole sau forestiere.
Se poate realiza un plan de urbanism special pentru construcțiile care nu se află în intravilan, dar nu se poate face pentru o singură casă.
Peisajul și teritoriul în general are nevoie de un anumit grad de consevare și protejare. Orice extindere nefundamentată a așezărilor umane poate face rău localității respective, dar și teritoriului înconjurător: florei, faunei, terenurilor agricole, pădurilor și grădinilor înconjurătoare.
Corpul localității poate avea o limită stabilită și ferm trasată, orice extindere a intravilanului se va putea face cu o alipire la corpul existent al localității, conform cu strategia de dezvoltare a localității.
Unele localități au ajuns la concluzia că nu mai este cazul de extindere în extravilan. Alte localități, prin strategia de dezvoltare, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de extindere, doar că nu în orice condiții, doar după studii și planuri atent fundamentate.
Sunt și situații în care terenul respectiv să fie în intravilan, dar să nu existe niciun vecin în apropiere. Fie din cauză că nu au apucat să construiască, fie din cauză că sunt case și terenuri abandonate. Și în acest caz, din cauza densității mici, chiar dacă terenul este în intravilan, rețelele edilitare existente vor fi greu de extins pe aceste zone.
Casele arhaice izolate de comunitate erau folosite în mod excepțional, la fel cum sunt cele moderne de exploatare agricolă și forestiere. Erau folosite pentru ferme mai îndepărtate, stâni, exploatații de vânătoare, pescuit, forestiere, cariere, mine șamd.
Casa aproape de școala sau serviciu
Toate planurile, teoria și visele de trai în casa de vis se năruiesc în momentul în care apare primul copil și va trebui să ne decidem asupra grădiniței și apoi a școlii primare.
Vom avea de ales între o navetă cu mașina personală, cu mijloacele de transport în comun până la o școală preferată, cumpărarea sau închirierea unei locuințe lângă aceeași școală. Cum școlile bune nu sunt în câmp sau prin cătune pitorești, ne rămâne opțiunea de a alege ce putem nu ceea ce ne imaginăm. Vom închiria un apartament cu două sau trei camere sau vom cumpăra o casă dacă bugetul permite așa ceva.
Cei fără copii pot fi și ei legați de un job pe care nu îl pot face doar la distanță sau online.
Apoi, cei fără job sau care ajung la pensie ajung și ei să fie legați de clinici, spitale și tratamente curente.
Casa în mijlocul naturii
În mijlocul naturii înseamnă multe. Cât se sălbatică e natura în zona respectivă, e la munte, este la mare, e la câmpie
Natura vine la pachet cu toate vietățile, cu toate musculițele și țânțarii.
Doar localitățile mai mari își permit alocarea de bugete pentru curățarea vegetației și controlul înmulțirii animalelor și insectelor.
Pașnicele animale domestice: văcuțele și oițele pot fi deranjante pentru unii care nu sunt obișnuiți cu traiul se la țară înconjurat de animale.
Casa cu sau fără gard
O casă izolată poate fi sau nu delimitată de gard, depinde de gradul de securitate al zonei și de tipul de amenajare a incintei în relația cu casa respectivă.
În țara noastră, majoritatea caselor sunt realizate cu garduri, inclusiv multe case din ansambluri rezidențiale închise sau garduri înghesuite printre parterurhile dintre blocuri.
Despre cum se face un gard am scris aici:
https://www.urbanambition.ro/cum-se-face-un-gard/
https://www.urbanambition.ro/cum-se-face-un-gard/
Casa de la munte
E o diferență mare între casele construite la câmpie față de cele construite în zonele de șes sau montane.
Terenurile din zonele montane și premontane sunt mai puțin expuse la eroziunea solului generată de curenții de vânt. Vegetația este abundentă natural și clima este mai puțin aridă.
Muntele cu înălțimile lui departe de râuri și vreme capricioasă era ostil așezărilor umane bazate pe agricultură sau creșterea animalelor. Doar în ultima sută de ani s-a dezvoltat și popularizat turismul montan care era rezervat exploratorilor profesioniști, prinților și prințeselor.
O mare parte din terenuri sunt în pantă, drumurile publice de acces sunt și ele în pantă. Asta înseamnă o accesibilitate mai scăzută și o folosire mai dificilă a terenurilor. Cu toate acestea, cele mai spectaculoase case sunt cele pe terenuri în pantă.
Case in panta Tipuri de pante
Casa cu demisol in panta
Casa în zona de șes
Zonele de șes sunt și ele mai puțin expuse la fenomenul de eroziune, mai ales dacă în zona lor sunt prezente lacuri, râuri sau izvoare.
Zonele de șes sunt de cele mai multe ori populate cu așezări și localități vechi, constituite în timp în lungul drumurilor arhaice, în lungul râurilor și izvoarelor care străbat depresiunile din câmpii. Depresiunile din câmpie sunt zone de teren mai jos față de nivelul plan al câmpiei, sunt cumva ferite de curenții agresivi de aer prezenți în câmpie plată. Pitorescul acestor zone de șes este aproape la fel de spectaculos cu cel al zonelor premontane.
Casele din câmp sau din câmpie
Oamenii s-au așezat natural în zonele de șes și cel mult în zonele premontane.
Câmpia este și ea ostilă dacă nu este “domesticită” prin măsuri planificate de urbanizare. Câmpia este plată și vastă, are nevoie de perdele forestiere, păduri – centuri verzi, bazine naturale și canale de desecare pentru preluarea apelor pluviale. În jurul marilor orașe vor exista adevărate autostrăzi pentru microfaună, “coridoare verzi-albastre”.
Aceste centuri și perdele nu sunt necesare doar în jurul orașelor, sunt vitale în toată zonele lăsate libere pentru agricultura care contribuie și ea la eroziune în lipsa perdelelor forestiere și în lipsa îmbogățirii solului cu materie organică naturală.
Casele sau blocurile dezvoltate în corpul orașului sunt cumva protejate unele de altele, chiar dacă orașul este în zonă de câmpie. Orașele civilizate moderne extinse în câmpiile adiacente, sunt dotate cu perdele și centuri forestiere de jur împrejur pentru protecția la eroziunea solului.
Noile dezvoltări urbanistice izolate și rupte de corpul orașului nu au ținut cont de efectele neplăcute ale eroziunii solului din câmpie. Majoritate nu sunt prevăzute cu arbori nici măcar în propria incintă.
Casa de la mare
Casa de la mare este pe același principiu cu casa de la munte. Clima este la fel de ostilă cum este cea de câmpie și sezonul de scăldare este destul de scurt. Marea este frumoasă în toată perioada anului, la fel ca și muntele, nu e obligatoriu să ne scăldăm și să ne bălăcim în orice e frumos.
Casa de la mare pentru toate sezoanele este subestimată din cauza lipsei de activități alternative din zonele de la mare.
Proiectarea unei case la mare pentru toate sezoanele va ține cont de caracterul de eroziune amplificată de umiditate.
Casa pe mal de lac
Dacă nu există drum de acces public pentru întreținerea lacului, pe tot perimetru acestuia, țânțarii vor fi la ei acasă. Majoritatea primarilor care au tolerat îngrădirea până în malul de lac cu garduri, nu pot realiza eficient sau deloc lucrările de întreținere.
Dacă vă plac broaștele, muștele și țânțarii, casa pe lac este perfectă.
Casa lângă râu
Majoritatea caselor lângă râuri sau pârâuri mai viguroase se află în zone de munte sau premontane. La șes, majoritatea râurilor au fost transformate în iazuri pentru exploatarea de care se bucură cei care o administrează și cei care vin la pescuit. Majoritatea acestor bălți nu pot fi folosite pentru promenadă sau pentru turism fără undiță, pentru peisaj.
Casa de lângă pădure
Zonele de locuit s-au extins foarte aproape de pădure și avem parte în toată lumea de incendii extinse de la case.
Zona tampon denumită lizieră este din ce mai îngustă.
Pădurile și marginile lor întunecate sunt folosite în multe filme de groază.
Pentru cei care cunosc zona de mici copii, pădurea respectivă poate fi un lucru obișnuit. Pentru alții poate fi un disconfort permanent, chiar dacă aerul oxigenat e foarte aproape.
Casa din pădure
Tot pentru decor cu filme de groază cu tot felul de creaturi care stau ascunse prin pădure și tot felul de umbre și crengi trosnite, cu urșii care umblă liberi și voioși prin tomberoane.
Casa din pădure promovată în tot felul de filme și documentare, este potrivită doar pentru cantoane și ocoluri silvice, pentru întreținerea pădurii și a controlului animalelor sălbatice și pentru cercetători în bio și zoologie.
Casele, cabanele și orice tip de cazare ar trebui să fie la o distanță sigură de orice pădure.
Ce înseamnă distanță sigură e greu de zis pentru clădirile deja construite. Pentru cele noi, un urbanism responsabil va avea grijă și de peisaj, nu doar de clădiri.
Casa de vacantă
Un aspect demn de luat în considerare este alegerea de a avea o casă de vacanță sau de a locui într-o localitate cu turism intens.
În cazul casei de vacanță, drumurile spre localitatea respectivă pot fi foarte aglomerate în anumite intervale de zile și ore.
Este mai indicată alegerea unei case de vacanță la o distanță mai sigură față de zonele turistice foarte căutate și aglomerate.
Este o altă discuție dacă merită sau nu achiziția și întreținerea unei case de vacanță sau este mai avantajos să închiriem pe teren lung și mediu o casă sau un apartament aproape de plajă sau de alte locuri preferate.
Casa părinților sau casa de la țară
Mulți din cei plecați la muncă la oraș sau în străinătate își îmbunătățesc casele primite moștenire de la părinți, fac extinderi, renovează sau construiesc case în curtea unde au copilărit. Alții mai curajoși construiesc case pe terenuri cumpărate în aceleași localități unde s-au născut sau unde au copilărit.
Pentru mulți dintre noi, casa de la țară sau casa părinților de la țară s-a transformat într-un fel de casă de vacanță. O casă care ne ajută să ne detașăm de vacarmul orașului, în vizite ocazionale de weekend și în vacanțe anuale sau de sărbători.
Este oportună amenajarea unei case lângă sau în locul casei vechi, doar cu certitudinea intrării în proprietate a celui care investește, în urma înțelegerii dintre frați-surori moștenitori și părinți.
Dacă nu este o zonă intensă turistică, cu atât mai bine. Cine își dorește să aibă parte și în vacanță de vacarmul care se transferă de la oraș în localitatea plină de aceeași turiști din oraș.
Dacă e o zonă turistică, mai bine o transformați în pensiune sau casă pentru cazare, pentru amatorii de stațiuni animate și turiști din toate colțurile lumii.
Oraș dormitor sau orașul grădină
Cu alte cuvinte, orașul tinde să devină orașul dormitor, o închisoare modernă din care ne dorim să scăpăm aproape in fiecare weekend și vacanță.
Mai ales dacă orașul este neatractiv din punct de vedere al dotărilor urbanistice și social culturale: Trafic auto și poluare, aglomerarea prin urbanism haotic, parcuri puține și înghesuite, lipsă pietonale pentru promenadă de plimbare și ciclism, activități sportive și culturale.
Cu cât reușește un oraș atractiv să păstreze locuitorii în zilele libere, cu atât se vor forma comunități de tot felul în cadrul acelui oraș.
În zonă turistică
Un oraș atractiv pentru turiști, nu este obligatoriu atractiv pentru locuitorii lui. Turismul de masă poate distruge calitatea locuirii. Un turism moderat va aduce beneficii pentru oraș și pentru cetățenii lui care pot dezvolta afaceri și oportunități în jurul turismului.
Urbanismul din multe localități turistice a permis distrugerea peisajului natural cu tot felul de pensiuni goale sau pline, unele abandonate. Foarte multe zone și peisaje publice privatizate sau îngrădite cu garduri de sârmă ghimpată împiedică circulația pentru drumeții pe jos sau cu bicicleta. Dealuri pitorești în care peisajul natural este transformat de unii care vor să construiască pe vârfuri de dealuri sau în mijlocul unui peisaj căruia îi stătea mult mai bine fără o construcție împlântată pe plajă, în deal sau între copaci.
Puține locuri de oprire pe marginea drumurilor pentru contemplare sau oprire de urgență.
Utilități la comun sau fiecare pe barba lui
Casele din localitate au avantajele și dezavantajele aduse de oportunitățile, dotările și efectele generate de o localitate. O localitatea echilibrată din punct de vedere urbanistic, economic și social, va aduce un echilibru sporit în stilul de viață al celui care alege localitatea respectivă.
Într-o localitate nu e vorba doar de siguranță și securitate activă sau pasivă, e vorba și de dotările de care beneficiezi prin impozitele și taxele puse la comun: alimentare electrică, apă, canalizare, colectarea deșeurilor, străzi pavate sau asfaltate, școli, grădinițe, clinici, parcuri, șamd.
Cu panouri solare sau legat la stâlp
Legat de utilități și curent electric, putem avea o casă izolată în mijlocul naturii dotată cu sisteme moderne de panouri solare, pompe de căldură scufundate în lacul vecin, cu grădină și compost în spate, doar că toate aceste dotări necesită investiție inițială mare și mentenanță. Despre amortizarea “investiției” nu are rost să discutăm, dacă o casă în care vom locui se poate numi investiție.
Siguranță și securitate
Pentru cei care nu vor o casă în câmp sau foarte izolată, se alege un teren într-o zonă bună, cu vecini buni, într-un cartier sau o localitate care să ofere o siguranță prin simplu fapt că oamenii se supraveghează pasiv între ei sau activ cu ajutorul autorităților locale.
O casă în câmp sau o casă izolată “în mijlocul naturii” va fi deficitară la capitolul siguranță cu supraveghere pasivă și activă.
Sigur că putem avea la o casă, izolată în mijlocul naturii, sisteme de supraveghere și pază sau o adevărată fortăreață ostentativă cu paznici și câini, doar că dispare ideea de casă obișnuită și prietenoasă.
Vă recomand articolul despre cum poate fi protejată p casă la intrarea pron efracție: