Xref in Autocad - Lucrezi in Autocad si vrei sa stii cu ce te poate ajuta?

by urbanambition
10 months ago
118 Views

Proiectarea cu xref in Autocad  (External Reference) este folosita de multe birouri in domeniile  Arhitectura, Inginerie, pentru proiectarea de cladiri civile, publice, industriale, etc.

Pentru proiectantii care nu lucreaza cu Xref in Autocad (referinte externe), cu siguranta au lucrat cu blocuri (Block) in cadrul unui fisier dwg (denumit “fisierul nostru dwg”).

Proiectarea cu Xref in Autocad are la baza principiul lucrului segmentat conform conceptului Work Breakdown Structure  (WBS), asa cum am scris si in acest articol

Denumiri si conventii pentru lucru cu xref in Autocad :

1. Vom denumi “fisierul nostru dwg” fisierul dwg pe care “lucram acum”.
2. In “fisierul nostru dwg” se insereaza referintele externe.

Pentru comparatie, referintele externe sunt de fapt niste blocuri care se afla fizic in alte fisiere dwg.
Aceste “blocuri externe” pot fi inserate in “fisierul nostru dwg”.
Inserarea referintelor in “fisierul nostru dwg” este similara cu inserarea pozelor (imagini jpg, tif, etc)
Aceste poze/imagini sunt tot niste “blocuri externe”, adica tot referinte externe.

Avem doua principale tipuri de xref in Autocad :

1. referinta externa/”bloc extern” situat in alt fisier dwg si:
2. referinta externa imagine (tif, jpg, etc) care este un fisier imagine in sine.

Lucrul cu referinte externe nu este complicat, necesita un pic de acomodare datorata faptului ca referintele din “fisierul nostru dwg” sunt doar afisate aici, ele fiind prezente fizic in alte fisiere dwg.

Cateva din  avantajele lucrului cu referinte externe:

– Proiectul unei case, de exemplu, poate fi impartit in mai multe fisiere referinta, vom avea asa:
referinta plan parter, referinta sectiuni, referinte fatade. -toate aceste referinte fiind legate si in inserate/coordonate intre ele;
– Cel mai mare avantaj, in cadrul aceluiasi proiect pot lucra mai multe persoane.
De exemplu; o persoana lucreaza la  desenele de plan, o persoana la sectiuni, o persoana la fatade. (sau o persoana se ocupa de plan si cealalata de ambele fisiere  -fisierul fatada si de fisierul sectiuni, atribuiri in functie de complexitatea proiectului)
– Cartusul cu datele generale poate fi si el referinta externa, daca la un moment dat se modifica sau completeaza anumite date, modificarile se propaga in toate fisierele in care acesta este inserat;
– Si paginarea se poate face intr-un alt fisier de lucru care contine si cartusul referinta  si datele specifice acelei planse;
Daca la final sunt adaugate elemente in fatade si sectiuni, folosind o singura comanda, aceste elemente sunt actualizate automat, fiind oricand gata de printare.
– fisiere dwg de lucru de dimensiuni mici, timp mici de procesare salvare date in retea si pe hard disk; (chiar daca preturile la mediile de stocare au scazut, o principala problema este timpul de salvare, transferul in retea sau pe serverul intern/extern)
– un  Xref in Autocad poate contine informatii care se propaga in unul sau mai multe fisiere de lucru, reducand considerabil spatiile pe hard disk si timpul de acces;
– Sunt eliminate marile erori, fisierele de fatade, plan si sectiuni sunt inserate intre ele, suprapuse si corelate in timp real;
– Anumite fisiere furnizate de specialitati, transformate in referinte externe (topometrie, structura, instalatii, etc), elimina erorile care se propaga in fisierele necoordonate. Cu referintele externe putem propaga/modifica  aceeasi limita de proprietate atat in planul de parter cat si in planul de invelitoare.

Cateva din  Dezavantajele lucrului cu referinte externe:

– Persoanele care lucreaza in cadrul aceluiasi proiect trebuie sa stabileasca si sa respecte anumite conventii legate de mutarea obiectelor din fisierele referinta externa (de exemplu, daca un plan este mutat intr-o referinta, pozitia acestui plan care este inserat in alt fisier se modifica conform cu mutarea facuta).
– Respectarea conventiilor legate de pastrarea setarilor fisierelor, mutarea si copierea fisierelor.
De multe ori, aceste referinte externe avand aceeasi denumire in toate proiectele de ex: “xref plan parter”, necesita atentie la mutare/copiere;
Pentru automatizare, aceasta structura a denumirilor se pastreaza in toate proiectele.
– Necesita un timp de lucru initial pana la stabilirea unui standard si a unui pachet de fisiere deja interconectate intre ele;
– Necesita o structura de foldere denumite si  prestabilite, o denumire prestabilita a fisierelor dwg;

Conform cu  punctele de mai sus, avantajele sunt clar in favoarea lucrului cu xref, daca timpul pentru implementare si specificul activitatii o permite.

Lucrul cu referinte pentru  Arhitectii/ Inginerii “interni”  si  Arhitectii/ Inginerii “externi”

Lucrul fara referinte externe este posibil si eficient atunci cand la proiectul respectiv lucreaza o singura persoana, cu toate datele in acelasi fisier sau fisiere;
Lucrul fara referinte externe este posibil pentru Arhitectii sau Inginerii din partea departamentelor tehnice ale Beneficiarilor, ale consultantilor beneficiarilor sau departamentele tehnice din partea dezvoltatorilor/ asociatiei actionarilor investitori.
Specialistii Interni sunt: Arhitecti , Project Manageri sau Design Managerii care raspund fiecare in parte de un proiect/proiecte si care, prin tema de proiect,  faciliteaza comunicarea si coordonarea datelor interne cu cele de la colaboratorii externi (Structura, Instalatii, Arhitectura, etc);

Documentatii despre referintele  externe in programul Autocad:

Sunt putine site-uri de internet sau publicatii care pot explica simplu ce este o referinta externa si cum se lucreaza cu ele.
Majoritatea tutorialelor si exemplificarilor sunt cu exemple incarcate de informatii si comenzi prea complexe, planuri si desene care arata faze avansate de lucru cu referinte externe.

Am selectat un exemplu realizat de proprietarul site-ului www.rays-systems.blogspot.ro
Acest exemplu mi s-a parut cel mai usor de urmarit, cu forme geometrice simple, acest gen de forme se recomanda a fi folosite in testarea lucrului cu xrefs.

xref in autocad

Imagine cu schita xrefs in Autocad

In aceasta schita de proiect al unei case  avem jos fisierul de lucru in care lucreaza o persoana  si mai sus, trei fisiere referinte externe care contin plan de mobilare, plan structura si planul de situatie cu limita de proprietate.

Se observa in fisierul de Arhitectura cele trei referinte externe inserate, suprapuse. De mentionat ca fisierele externe pot fi mutate in fiseirul “Architect” in orice pozitie ca orice bloc sau entitate. Aceeasi referinta poate fi copiata in fisierul “Architect”  de mai multe ori, in mai multe locuri suprapuse sau aliniate dupa necesitate.

 

xref in autocad

schita exemplificare referinte externe in autocad

In schita de mai sus sunt reprezentate trei referinte externe, fiecare contine un desen cu cate un corp de cladire.
Cele trei referinte sunt inserate in planul general.
La fiecare referinta/corp de cladire poate lucra cate un proiectant in parte.
Planul general “Site plan” poate fi folosit de un alt proiectant pentru vizualizare si verificare a tuturor corpurilor de cladire in timpul proiectarii.

xref in autocad

schita cu fereastra de xref manager din autocad

In aceasta schita preluata de pe site-ul imugur.com, se observa fereastra xref manager din autocad.
In aceasta fereastra este prezentat un fisier de lucru care contine doua referinte externe;
Cele doua referinte externe sunt: referinta nr 1 contine cele 4 scaune si referinta nr. 2 contine masa.
Aceste patru scaune din prima referinta si masa din a doua referinta sunt inserate in “fisierul nostru de lucru dwg” si formeaza un ansamblu cu masa si scaune.
La referinta cu scaunele poate lucra un proiectant, la referinta cu masa poate lucra un alt proiectant;

In total avem trei fisiere :
1. fisierul dwg cu 4 scaune
2. fisierul dwg cu masa
3. fisierul (fisierul de lucru) dwg care le contine pe ambele ca referinte (inserate)

La “fisierul nostru de lucru dwg”  in care am inserat referintele cu scaunele si masa, un alt proiectant poate verifica/coordona munca primilor proiectanti.

surse imagini:

www.rays-systems.blogspot.ro
imugur.com

Tags: , ,

Leave a Reply