Scara in Autocad 1:50 sau 1:100 pentru planurile generale?

by urbanambition
10 months ago
190 Views

Scara in Autocad 1:50 sau 1:100 pentru planurile generale?

În biroul nostru ne-am pus acum ceva timp problema pentru Scara in Autocad
Problematici de lucru cu scări multiple pe aceeași planșă/plan, din cadrului aceluaisi proiect.

În prezent,  scara in Autocad , planșele noastre sunt lucrate și imprimate pe hârtie la scară 1:50.
La această scară, planșele și toate elementele din desen pot fi imprimate la o dimensiune optimă pentru a putea fi citite de autorități, de beneficiar și în șantier pentru execuție.

Conform legii 50/1991, republicată în 13 octombrie 2004, anexa 1, capitolul 1, secțiunea 2, punctul 2.1: planșele (plan nivel/secțiuni, fațade) se predau la scară 1:100 sau 1:50;

În șantier și la autorități , conform normativelor și legislației în vigoare, planșele se predau cu cartuș, aprobate/semnate de proiectant, aceste planșe trebuie să indice și scara la care este desenul.

Pentru tipul nostru de lucrări, după câteva încercări de lucru și imprimare la scară 1:100, desenul rezultat este neergonomic, greu de lucrat, nu încap toate informațiile (texte, cote, mărci, etc);
Scară 1:50 s-a dovetit a fi optimă pentru proiecte cu funcțiuni complexe, planuri cu mobilier/echipamente, fluxuri tehnologice, utilaje, , etc.
După aceste încercări am ales să lucrăm la scară 1:50.

Alegerea lucrului la scară 1:50 a implicat un întreg pachet de setări de text, cote, hașuri, tipuri de linii, mărci și alte elemente de spațiere, non-suprapuneri, etc. cu scopul de stabilire a unui model standard pentru lucrul la această scară.
Aceste setări și stabilire a unui standard s-a desfășurat timp de aproximativ un an de zile, pe parcursul a mai multor proiecte.

Lucrul la două scări pe aceeași planșă/plan implică două rânduri de setări (cote, text, etc.).
Această scară suplimentară necesită timp pentru implementare a setărilor necesare.

Pornind de la concluzia faptului că lucrul la scară 1:50 este potrivită pentru majoritatea planșelor predate, nu se justifica timpul investit în lucrul la două scări în paralele pentru toate planșele.

scara in autocad

În schița de mai sus este prezentat un element desenat la 4 scări diferite. (o secțiune verticală printr-o fereastră)
Fereastra are mai puține notații și informații la scara 1:200 față de scara 1:20.
La scara 1:20 au loc mai multe notații și texte, în schimb elementul este prezentat parțial și avem nevoie de încă o planșă (sau o planșă mai mare) pentru a prezența și cealalata jumătate a ferestrei.

Singura Excepție în care folosim două tipuri de scara in Autocad în cadrul aceluiași plan/secțiune/desen – este pentru setul de DETALII.
Detaliile sunt imprimate la scara 1:10 folosind un set separat de texte, cote, etc.
La acest set de 1:10 s-a lucrat, la fel ca și la celălalt set de 1:50, pe parcursul a mai multor proiecte.

În schița de mai sus, autorul prezintă mărimea constanța a textului raportată la scalarea obiectuli.

În schița de jos, dacă ar fi să reprezentăm același obiect și textul aferent, se observă diferitele mărimi de text și diferitele setări de spațiere.
Deci patru rânduri de setări de text pentru fiecare Scara in Autocad :
(Cu x culoarea roșie am marcat gosimea peretelui care rămână constanța)

scara in autocad

 Avem un efort și setări suplimentare în a coordona multiplele rânduri de cote și texte sau setări de afișare.
Pentru setare optima la  Scara in Autocad trebuie analizat dacă efortul investit în setările suplimentare la proiectul respectiv este rentabil pentru scopul pe care proiectul trebuie să-l îndeplinească.

Lucrul cu multimple setări de cote în cadrul aceluiași element este rentabil și productiv pentru producerea de elemente tipizate, în programe de lucru direct în 3D sau industrii auto/aeronautică, etc.
Pentru cei care au timp, resurse pentru cercetare, justificări cu rentabilizare, există tehnică cotelor și notațiilor multiple “Annotation Scale” 

Dezavantajul Major pentru această tehnică este că NU poate scala și hașurile. Pentru cei care lucrează fără hașuri, este perfect.
Pentru proiectanții care au nevoie de hașuri, dacă efortul de construire a două rânduri de hașuri justifica folosirea acestei automatizări cu  “Annotation Scale”.

 

In concluzie, scarile pe care le folosim sunt:

– planuri compartimentari+mobilare, fatade, sectiuni, etc sc . 1:50
– detalii sc. 1:20, 1:10 si 1:5
– plan de situatie scara 1:500 sau 1:200
– Plan de amplasament 1:2000 si 1:5000

 

Tags: , ,

Leave a Reply