Home Blog

Legea Urbanismului 350-2001 Actualizata 2019

0
legea urbanismului tabel cu lista de legi aferente suprapuse peste harta plan de urbanism bucuresti

Legea Urbanismului cu toate anexele aferente. În acest articol găsiți actualizate, centralizate, în tabel, toate Legile, Hotărârile de Guvern, Ordonanțele, Ordinele Ministeriale și normele metodologice aferente legii 350/2001 privind Amenajarea Teritoriului și Urbanismul.

Vă scriu și despre stadiul actual al legislației Urbanismului, ce blocaje sunt în acest pachet de legi dar și de ce Planurile de Urbanism, prevăzute prin aceste legi, sunt blocate și generează situații de neconformitate.

Legea de bază este legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Esențiale sunt următoarele legi și următoarele documentații pentru Legea Urbanismului :

PUG PUZ PUD

0
Bloc face umbra balcoane vedere in curtea vecinilor

Care este legătura între PUG PUZ PUD și calitatea locuirii într-un oraș mic, mare sau sat. Densificarea greșit aplicată, lipsa bazelor de date, a resurselor umane și a puterii administrative. Explicarea unor termeni de Urbanism și linkuri utile.

Ordonanța de Urgență care a pus “Capac” Actualizării / reînnoirii PUG-urilor

Ordonanța de Urgență nr 51 din data de 21.06.2018

Ordonanța neputinței a recunoașterii faptului că autoritățile nu și-au făcut treaba și obligațiile față de oraș și față de cetățeni:

Link Ordonanta http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/201847

De ce nu s-au analizat cauzele acestei lipse de personal și a lipsei de acțiuni și bugetări pentru finalizarea planurilor de Urbanism Generale.

Cine este responsabil pentru acest dezastru privind amenajarea teritoriului din București.

De ce nu s-a terminat/actualizat PUG-ul, care este stadiul lui, cine blochează, cine nu își face treaba, cine nu a prevăzut bani în buget? au fost plătite echipele sau nu și-au făcut treaba aceste echipe de lucru pentru PUG?

Într-o zi din Iunie a anului 2018 s-a executat o ordonanță de urgență care prelungește agonia lipsei Planurilor de Urbanism General pe perioadă nelimitată.

Lipsa planului de Urbanism General (PUG) este acum încercată, încălcând legislația, cu neconformele planuri denumite “inedit” Urbanism Zonal “Coordonatoare” de Sector.

Aceste anomalii de PUZ-uri “coordonatoare” nu fac ce ar trebui să facă, adică să coordoneze PUZ-uri existente realizate in sector și NU să reglementeze un sector întreg.

Dezbatere pentru Măcelărirea Urbanistică a Sectorului 1

PUZ inseamna “exceptie de la regula”. Este aberant sa faci exceptie de la regula pentru un Sector intreg!O asociatie privata misterioasa, care plateste acest PUZ pentru Sectorul 1, aflam ca nu se opreste intr-un cetatean oarecare, sub forma unui primar. Dar se poate opri in cetateni!Investitorii privati pot face PUZ pe tarlalele lor lăsate pârloage, dar Sectorul 1 nu este tarlaua lor! Primarul o fi al lor, dar cetatenii sunt oameni liberi!Primaria face separat pentru cetateni niste studii (care pot ramane in sertar) si separat exista acest PUZ aberant (sau "propunere" aberantă) care este facut pentru "investitori".Ale cui interese le apara acest primar mic? La ce comenzi raspunde acest primar?Dupa cum se vede din inregistrare, micul si insignifiantul primar nu reuseste să urmărească discuția…“E o propunere" spune primarul, incercând enervat să aburească cu "propunerea".Nu, nu e o "propunere"! Este o manevră ordinară! Pe care primarul trebuie să o execute pentru interesul investitorilor care nu dau doi bani pe el și nici pe cetățenii care l-au ales să-i reprezinte.Observati tot din inregistrare, ce grijului cu banii nostri este acest reprezentant al investitorilor. El spune ca nu a fost de acord sa cumparam un parc din Bucuresti.Acest reprezentant al investitorilor de cladiri "verzi", ne explica el "cum sta treaba".Acest reprezentant al investitorilor, care nu se opresc in primar, spune ca nu conteaza inaltimea cladirii!Se adreseaza cu dedicatie doar micului primar, in care oricum nu se opresc stapanii acestui domn care face presiune aici, pe față, pentru inălțimi cât mai mari, pentru profit maxim al acestor investitori.PUZ-ul Sector 1 e dorit pentru dezvoltatorii care nu se opresc intr-un primar!#puzsector1 #blocuriintrecase #blocuriintreblocuriintrecase #urbansim #adiodantudorache

Publicată de Gazeta Grupului de Inițiativă Civică Bucureștii Noi pe Joi, 28 noiembrie 2019
Dezbaterea neoficială organizată de reprezentanții investitorilor.

Așa cum este precizat și în legea 350/2001, reglementarea doar prin PUG se poate face! sau prin PUZ-uri de parcelă/parcele cuprinse într-o zonă de studiu limitată strict pentru parcelele în cauză și cele vecine în corelare cu alte planuri de urbanism din zonă, profile de drumuri și Planul de Urbanism General.

PUZ-urile de parcelă fac derogare de la prezentul PUG. PUZ-ul de sector poate exista, dacă se dorește, ca un studiu oarecare sau o “propunere” de coordonare și NU de reglementare cu derogare aferentă.

Reglementările pot fi cuprinse detaliat doar de PUZ-urile de parcele și de zone aferente unor acte de proprietate. Cei care realizează aceste PUZ-uri coordonatoare au acte de proprietate pe tot sectorul 1? Doar prin PUG se pot realiza studii generale fără a prezenta aceste acte de proprietate în cadrul Proiectului de Urbanism.

Cred că această ordonanță încalcă flagrant drepturile cetățenilor de a beneficia de Planuri de Urbanism în termene clare, termene în care autoritățile să fie responsabilizate, auditate și trase la răspundere în cazul nerespectării acestor termeni.

Practic, cu această ordonanță seacă, halucinantă, s-a eliminat obligativitatea cerută la Nivel European dar și Național de realizare a acestor planuri de Urbanism Generale, inadmisibil și incredibil. Cine se va sesiza? Cine doarme? Cine sunt complicii?

Planul de Urbanism General (PUG)

PUG-ul este “Planul Mare” al unei Localități (Comună care include un sat sau mai multe sate, Oraș mic sau Oraș Mare).

Aceste localități sunt incluse în categoria Unităților Administrativ Teritoriale (UAT).

Planurile de Urbanism Generale se întocmesc doar pentru orașe și comune.

Pentru moment, pentru explicarea PUG, voi lua ca exemplu planul Bucureștiului și o să explic anumite caracteristici și problematici legate de acesta.

Asezarea Casei pe Teren

0
asezarea casei pe teren densitate existentna vs densificare cu blocuri intre case

Ați cumpărat un teren sau o casa pe care doriți să o extindeți și nu știți care să fie asezarea casei pe teren sau amplasarea clădirii pe parcelă în termenii ceruți de autorități dar și de contextul din care face parte terenul?

9 Puncte despre cum poate fi influențată poziția clădirii pe teren:

  1. Regulamentul de Urbanism
  2. Orientarea față de Punctele Cardinale
  3. Topografia, Topometria și Geodezia terenului
  4. Zona Climatică
  5. Zona Centrală sau mai puțin Centrală
  6. Clădirile Vecine
  7. Specificul Arhitectural Local
  8. Destinația și Funcțiunea Clădirii
  9. Stilul de Viață al Utilizatorilor