Vrei să știi care este diferența între aviz ISU și autorizare ISU. Asta e întrebarea celor obligați să fie în regulă cu cerințele de protecție și securitate la incendiu.
Aceste cerințe sunt cerute de ISU (Inspectoratele pentru Situații de Urgență).
Avizele sunt solicitate doar de primărie.
Autorizațiile ISU sunt solicitate doar de ISU.
Autorizația de Construire (AC) nu este același lucru cu Autorizarea ISU!.
Avizul ISU nu este același lucru cu Autorizarea ISU!
De regulă, avizul ISU se obține înainte de executarea lucrărilor sau în cazul în care lucrarea se realizează în urma unui certificat de urbanism cu AC (Autorizație de Construire).
Se poate solicita aviz și fără a avea la bază un certificat de urbanism.
Interesul de avizare sau autorizare este al celor care vor să construiască, să amenajeze o clădire sau o parte din clădire.
Nu orice clădire sau amenajare este supusă obligativității de a obține Autorizare sau aviz ISU.
Sunt situații în care avizul și autorizația sunt obținute pentru toată clădirea sau pe mai multe clădiri în același timp sau afișe și autorizații obținute pentru părți din clădirile respective.
Autorizarea ISU este documentația ce se realizează indiferent dacă lucrările de execuție s-au realizat în urma unui AC, indiferent dacă s-au realizat în urma unui Proiect Tehnic sau a unei expertize tehnice.
Autorizarea ISU se poate realiza în urma unui aviz ISU sau în urma unei alte autorizații ISU anterioare valabile.
Hotărârea nr. 571 din 10 august 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu
- https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/180921
- PDF de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
- https://firesafetyexperts.ro/cine-are-si-cine-nu-are-nevoie-de-autorizatie-isu
Este mai bun avizul sau autorizarea ISU?
Avizele sunt documente necesare în caz de AC, fără verificare în teren.
Autorizațiile sunt eliberate în urma unei vizite în teren a inspectorului de la ISU.
Documentația pentru acest aviz poate avea un rol important în relația dintre proiectant și beneficiar.
Se poate spune că autorizația bate avizul dacă avizul nu este conform cu ce s-a realizat în teren.
De ce mai este necesar avizul daca autorizarea este cea care contează?
Ar fi bine să avem o temă de proiect sau un proiect tehnic.
Tema de proiect poate fi anexă a contractului de proiectare sau un proiect tehnic (PT).
PT poate fi depus sub forma unei documentații de avizare chiar dacă nu este cerută prin CU.
Din cauza faptului că avizarea ISU durează foarte mult, daca nu avem AC, lucrările sunt realizate fără a mai fi depusă documentație pentru aviz la ISU.
Această documentație de aviz este ca o temă de proiect pentru pregătirea autorizării ISU.
Tema de proiect poate fi compusă din o simplă listă în care sunt specificate prevederile pentru protecția și siguranța la incendiu sau:
Tema de proiect poate fi sub forma unui Proiect Tehnic ce va intra sau nu în cadrul documentației depusă spre avizare la ISU.
Pentru a evita eventualele probleme la autorizare, este indicat un proiect tehnic ce va trece prin filtrul proiectanților și al verificatorilor.
Problemele de la autorizare pot fi unele care țin de scăpări în proiectul tehnic sau în execuție.
Remedierea se poate face de cele mai multe ori prin detaliere și precizări suplimentare în proiect.
Remedieri mai costisitoare, dacă va fi cazul, se vor face prin modificări de instalații, compartimentări, tâmplării și mobilier.
Unul sau mai mulți ani de la aviz până la autorizare
Pot trece luni sau mai mulți ani de la tema de proiect, proiectul tehnic inițial, aviz ISU, autorizare, recepție, as-built și apoi depunere pentru autorizarea ISU.
În toată această perioadă se poate modifica foarte mult proiectul de la aviz la recepție sau se modifică spațiile și clădirile vecine (construcții/amenajări vecine noi apărute între aviz și autorizare).
Pentru spațiul supus autorizării, modificările pot fi conforme sau pot fi neconforme și vor primi respingere de la autorizare.
Chiar și modificările conforme vor fi cuprinse în planșele documentației de autorizare, pentru a nu primi respingere.
Diferența majoră la avizarea/autorizarea clădirilor existente față de clădirile noi construite
Dacă nu există nici aviz ISU și nici autorizare ISU, se va întocmi o expertiză tehnică privind natura materialelor elementelor constructive (stâlpi, pereți, planșee).
Mai este și situația în care există clădiri istorice, clădiri construite pe vremea când nu exista ISU, clădiri sau zone din clădiri fără niciun fel de aviz sau autorizație ISU.
O mare parte din aceste clădirile de interes public construite înainte de anul 1989 sunt din beton armat. Principalele probleme la aceste clădiri sunt la partea de număr și lungimi la fluxurile de evacuare, probleme ce se pot rezolva cu scări exterioare de evacuare și alte măsuri de suplimentare a fluxurilor, dacă este cazul de fluxuri suplimentare.
Chioșcuri și buticuri amplasate fără aviz sau autorizare ISU și fără autorizație de construire
O altă mare problemă este amplasarea și construirea de chioșcuri ce nu respectă distanța față de alte clădiri și investiții deja autorizate.
Aceste chioșcuri sunt scăpate de necesitatea autorizării și nimeni de la primărie nu verifică dacă aceste chioșcuri impactează clădirile adiacente, clădiri prevăzute cu autorizație ISU.
E ca și cum am construi movile cu lemn și plastic, gata pentru incendiere, lângă clădiri deja autorizate.
De regulă aceste chioșcuri sunt construite din materiale combustibile, cu risc mic de incendiu, dar cu grad slab de rezistență la foc.
Prin alipirea sau construirea la mică distanță, sunt afectate clădirile realizate anterior cu avize și autorizații.
Orice clădire deja autorizată va avea un perimetru de protecție și o documentație ce va putea fi consultată de primărie în caz că se dorește amplasarea unor chioșcuri de comerț.
Orice chioșc amplasat lângă un spațiu comercial amenajat ar trebui să aibă nevoie de un punct de vedere din partea administratorului spațiului deja amenajat și autorizat, punct de vedere depus la ISU și la primărie.
Pereții exteriori și măsurile pe instalații sau evacuare sunt realizate în funcție de clădirile și spațiul adiacent clădirii.
Dacă se amplasează aproape, în trotuar, un chioșc din tablă și lemn după autorizarea unei clădiri cu perete cortină sau vitrine frumoase spre trotuar, autorizația clădirii respective nu mai are nicio valabilitate în protecția reală a utilizatorilor.
Dacă respectivă clădire are nevoie de o modificare cu o nouă autorizare, pe plan va trebui trecut chioșcul respectiv și luarea de măsuri extrem de costisitoare de protecția a fațadei și eventual a acceselor pietonilor, de protecție față de chioșcul sau chioșcurile respective.
O altă situație absurdă este cea în care depui documentația actualizată cu toate chioșcurile vecine și, până la venirea inspectorului, se mai construiește un chioșc sau chiar o construcție nouă, fără autorizare ISU.
GHID I.G.S.U. interactiv privind avizarea / autorizarea categoriilor de construcții și amenajări: