Asigurarea în caz de incendiu

548
asigurare incendiu

După fiecare incendiu major și tragedie se discută câteva zile în presă doar de avizare și de autorizare.

În platourile televiziunilor sunt invitate mai mult persoane ce nu cunosc legislația în vigoare sau sunt invitate persoane ce cunosc legislația, dar nimeni nu este dispus să sublinieze lipsa de susținere a legislației prin asigurări și evaluări de la specialiști independenți de specialiștii de la ISU.

Nu se discută despre lipsa asigurărilor financiare, certificări și eventualii responsabili în caz de incendiu.
Asigurarea nu ar trebui să fie doar o hârtie prin care cel asigurat are hârtia minimă cerută de lege. Nu ar trebui să fie o hârtie prin care asiguratorul se acoperă total și nu va plăti nimic sau aproape nimic în caz de dezastru.

Asigurarea ar trebui să fi un document bazat pe autorizații și/ sau evaluări prin care valoarea poliței și suma de plată să fi în concordanță cu măsurile prevăzute în proiect, execuție, dotare și modalitate de exploatare.

Este nevoie ca plata despăgubirilor să fie realizată prin fondurile de asigurări private, nu din fondurile statului, după procese îndelungate cu statul.

E nevoie de evaluare acordată de entități independente și separate de stat.

Fiecare clădire sau amenajare publică sau privată de interes public va primi un certificat și un punctaj privind măsurile de siguranță și protecție la incendiu.

Aceste evaluări se pot acorda și în cazul în care nu este necesară autorizare AC sau ISU.

Sunt situații în care se primește negație și practic nu avem niciun document ce va certifica îndeplinirea condițiilor de protecție contra incendiilor. Vom putea avea un proiect tehnic verificat de verificatori pe cerința de incendiu, dar va lipsi autorizarea de la ISU.

Aici pot interveni asociații de evaluatori certificați de stat.

Asociațiile de evaluare pot verifica proiectele și modul de implementare al acestora în teren.

E necesară o degrevare a statului de anumite chestiuni alte privaților ce se vor verifica între ei (proiectant – evaluator- asigurator – investitor – utilizator).

În urma certificatului de conformitate primit, se poate întocmi o poliță de asigurare bazată pe concluziile certificatului emis de asociația de evaluatori, însoțit de rapoartele de expertiză sau punctele de vedere transmise de proiectanți.

Asigurarea nu este doar un set de măsuri sau o hârtie cu o sumă de bani.

Asigurarea poate fi prin măsuri sau poate fi un act de plată a despăgubirilor.

  • măsuri: o asigurare prin proiect tehnic și implementarea dotărilor necesare cerute prin proiectul tehnic.
  • un act: a asigurare financiară bazată pe existența sau nu a unui proiect tehnic materializat în construcția sau amenajarea respectivă.

Orice clădire publică sau privată de interes public (administrații, birouri, comerț, restaurante, pensiuni, magazine, șamd) va avea obligativitatea de a putea despăgubi răniții sau familiile celor afectați de o eventuală tragedie.

Costul poliței lunare sau anuale pentru o clădire cu punctaj mic în certificare va fi mult mai mare față de o clădire prevăzută cu autorizare ISU.

Dacă punctajul clădirii este foarte mic, asiguratorul se poate afla în imposibilitatea asigurării clădirii sau a spațiului respectiv.

Orice clădire publică sau privată de interes public nu ar trebui să funcționeze fără asigurări bazate pe aceste certificări.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments