Adaposturi de protectie civila sau antiatomice

Adapost ALA, buncăr antiatomic

10646
adaposturi de protectie civila model 3d

Se face foarte des confuzia între adapost de protectie civila și buncăr – adăpost antiatomic.

Un adăpost tip buncăr antiatomic este mult mai complex din punct de vedere al dotărilor față de un adăpost de protecție civilă.

Adăpostul de Protecție Civilă (îl denumesc prescurtat: A.P.C.) este mult mai ușor de proiectat, mai ușor de construit și de întreținut față de un buncăr antiatomic.

In acest articol voi încerca să clarific diferența dintre cele două tipuri de adăposturi și din ce cauză rămânem fără adăposturi de protecție civilă. Categorii de clădiri care ar trebui să fie dotate obligatoriu cu adăposturi, fără excepție.

Detalierea cerințelor este cuprinsă în normele tehnice privind proiectarea și executarea de adaposturi de protectie civila în cadrul construcțiilor noi. (în temeiul art. 9 și art 34 din Legea protecției civile nr 106/1996, înlocuită de legea Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă

Normative publice pentru buncăre antiatomice nu există.

Adapost de protectie civila sau buncăr antiatomic ?

Avantajul unui adăpost de protecție civilă este că poate fi folosit pe timp de pace cu compartimentări ușoare, pentru folosire și depozitare ușoară pe pereții perimetrali, depozitare care să nu stânjenească sau să împiedice funcționalitatea pe timp de război sau în caz de dezastre.

Rolul unui adăpost de protecție civilă APC este pentru Apărarea Locală Antiaeriană (A.L.A.), în caz de bombardament terestru sau aerian direct asupra clădirii, sub care se află adăpostul, sau pentru protecția la explozii în proximitatea clădirii aferente adăpostului.

Ambele adăposturi (APC și antiatomic) pot fi folosite în caz de război, dar și în caz de alte dezastre.

Deținătorii și utilizatorii acestor adăposturi sunt obligați să îndeplinească normele şi măsurile stabilite pentru menținerea adăposturilor şi a instalațiilor utilitare ale acestora în stare de funcţionare” LG. 481/2004

Un adăpost de protecție civilă poate fi antiatomic ?

Un adăpost de protecție civilă poate fi considerat adăpost antiatomic dacă îndeplinește condiții de etanșeitate și anumite dotări, în special cele pentru filtrarea aerului necesar în adăpost.

În schimb, un adăpost antiatomic nu poate fi considerat adăpost de protecție civilă dacă nu îndeplinește condițiile de la normativ.

Cea mai importantă condiție este cea a pereților și planșeului de beton armat.

Aici mă refer la adăposturile antiatomice unifamiliale de mici dimensiuni foarte populare în comunitatea “prepperilor” din America, nu la buncărele antiatomice publice sau ale entităților și instituțiilor cu puncte de comandă, acestea din urmă îndeplinind condiția de etanșeitate și condiția de rezistență mecanică datorată anvelopantei de beton armat.

Poate fi folosit beciul, pivnița, subsolul sau demisolul ca adăpost de protecție civilă?

Un spațiu amplasat la demisol sau subsol, prevăzut sau nu cu ferestre, (cu curți de lumină sau curți engleze) poate fi folosit în cazuri speciale, ca excepții, pentru adăpost de protecție civilă doar cu îndeplinirea anumitor condiții pentru clădiri care au obligativitate de prevedere adăpost și opțional pentru adăposturi unifamiliale.

Model casa parțial îngropată, cu adăpost antiatomic:

https://www.urbanambition.ro/casa-sub-pamant/

casa sub pamant prezentare
https://www.urbanambition.ro/casa-sub-pamant/

Adaposturi de protectie civila nu sunt obligatorii pentru locuințe individuale sau anumite categorii de locuințe semicolective, indiferent de suprafață și dacă sunt prevăzute sau nu cu subsol.

Prima condiție obligatorie este ca pereții exteriori să aibă o grosime de minim 40 cm și grosimea planșeului va fi de minim 20 de cm.

Pentru eficiență, zona de adăpost va fi separată de zona de beci sau pivniță pentru alimente.

Un beci sau o pivniță pentru alimente poate avea pardoseala nebetonată, aerisiri (ferestre tip curte engleză) pe două capete cât mai opuse și pereți care nu se vor încadra pentru funcția de adăpost.

O pivniță sau un beci poate îndeplini parțial condiția de adăpost doar dacă va avea pereți de beton armat de 40 de cm și planșeu de beton armat de minim 20 de cm. La ferestre/aerisiri: obloane metalice sau saci de pământ și nisip.

https://www.urbanambition.ro/casa-blindata-camera-sigura/

https://www.urbanambition.ro/casa-blindata-camera-sigura/

Unde este “obligatorie” realizarea de adaposturi de protectie civila

Categoriile de construcții la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă este cuprinsă de H. nr. 862 din 16 noiembrie 2016

  • Clădiri noi prevăzute cu subsol (cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp)
  • Anumite clădiri ale administrației publice

Legea este făcută într-un mod în care se poate evita realizarea de adaposturi de protectie civila. Prevederile de la începutul anexei la lege privind obligativitatea, sunt anulate imediat de excepții și de anulări ale obligativității.

Pentru anumite funcțiuni, deși sunt cuprinse la fel de inutil în lege, nu are niciun sens realizarea acestor adăposturi.

În schimb, pentru alte funcțiuni, consider că este obligatorie realizarea adăposturilor de protecție civilă și implicit a unui nivel subteran necesar pentru amenajarea adăpostului, indiferent de suprafața desfășurată, pentru clădiri cu destinație de:

Clădiri noi care ar trebui prevăzute obligatoriu cu subsol și implicit cu adăpost subteran, indiferent de suprafața utilă:

  • Sănătate (inclusiv clinici)
  • Azile și centre de tratament
  • Învățământ
  • Lăcașuri de cult
  • Locuințe colective
  • Birouri

Stațiile de metrou au fost incluse în categoria construcțiilor dotate obligatoriu cu adăposturi de protecție civilă:

https://isubif.ro/local/adaposturi-de-protectie-civila-la-metrou/

https://www.fanatik.ro/adapost-antiatomic-nuclear-de-lux-miliardarii-europei-19917039

De ce rămânem fără adăposturi de protecție civilă

Mai jos, explic cele două categorii cuprinse în prezenta hotărâre 862:

1. Clădiri noi prevăzute cu subsol (cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 600 mp)

Dacă alegeți să construiți fără subsol, nu sunteți obligați de realizarea adăpostului de protecție civilă, indiferent de numărul de etaje sau de suprafața construită.

Dacă doriți un subsol, dar suprafața desfășurată a clădirii este mai mare de 600 mp, sunteți obligați să implementați un adăpost de protecție civilă.

2. Anumite clădiri ale administrației publice

Conform legii (hotărârii de guvern) de mai sus, doar anumite clădiri sunt obligate să fie prevăzute cu adăpost de protecție civilă.

În anexa 2 a hotărârii, la punctul 1 este specificată imperativ o listă de categorii de construcții ca fiind prevăzute “obligatoriu” cu adaposturi de aparare civila sub respectivele construcții.

La punctul 2, se anulează mediat “obligativitatea” de la punctul 1, și se spune că se va realiza respectivul adăpost doar dacă amplasamentul “permite” realizarea acestuia și implicit a nivelului subteran.

Dacă tot e vorba de clădiri noi, de ce nu se caută de la bun început, pentru aceste clădiri noi cu funcțiuni importante, prin studiul de fezabilitate un amplasament care să permită realizarea nivelurilor și cerințelor pentru adăposturile civile?

În această listă sunt cuprinse sediile le administrației publice centrale, prefecturi, consilii județene, consiliile locale și generale din București

De ce e important un nivel subteran pentru o clădire multietajată

Pentru o clădire publică sau pentru o clădire de locuințe colective multietajate, un nivel subteran este util nu doar pentru realizarea unui adăpost de apărare civilă, este util și pentru întreținerea și asigurarea instalațiilor, pentru parcaje, pentru boxe de depozitare locatari, spații tehnice pentru centrale și echipamente, ș.a.

Adăpostul de protecție civilă va fi separat de restul încăperilor și nu va fi traversat de conducte de canalizare sau ape pluviale.

 adapost antiatomic american
Model de adăpost antiatomic american. Modul pentru o locuință unifamilială. Poate fi extins la mai multe module interconectate, pentru ansambluri de locuințe semicolective sau locuințe multifamiliale. A=acces. B=cameră generator electric. D=sas cu două rânduri de uși etanșe. E=camera principala. F=camera de dormit. G=grup sanitar. H=ieșire de salvare.

Ieșirea de salvare se va folosi în caz că ieșirea principală este blocată cu elemente din clădirea prăbușită sau alte elemente.


Adăposturi antiaeriene model american “Need a Bomb Shelter Or Safe Room?

https://www.atlassurvivalshelters.com/

Strategie pentru o mai bună protecție față de dezastre naturale sau vecini ostili

Lipsa de strategie a autorităților publice și naționale de apărare și protecție privind încurajarea și chiar subvenționarea construirii de adăposturi a dus la situații în care locuințe colective cu multe etaje și instituții importante să nu fie prevăzute cu adăposturi de protecție civilă.

Practic, rolul acestei H. nr. 862 din 16 noiembrie 2016 este de descurajare și de eliminare a necesarelor și viitoarelor adăposturi de protecție civilă.

Doar dezvoltatorii puternici și autoritățile responsabile, sub prezentul cadru slab legislativ și administrativ-bugetat, pot implementa și realiza adaposturi de protectie civila în construcțiile noi de clădiri.

Adăpost subsol Bloc Șoseaua Nicolae Titulescu, construit în 1976, acum în stare deplorabilă. https://www.scena9.ro/article/adaposturi-razboi-bucuresti

https://www.scena9.ro/article/adaposturi-razboi-bucuresti

Actualele adăposturi de la subsolurile blocurilor de locuințe asigură necesarul locuitorilor din blocurile respective și nu neapărat pentru alte blocuri sau locuințe care nu sunt prevăzute cu adăposturi.

Lista adăposturilor de protecție civilă din România

1.Adăposturi publice București

2.Adăposturi private București

3.Adăposturi publice Ilfov

4.Adăposturi private Ilfov

https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf


Recomandare articol despre o casă subterană:

casa sub pamant prezentare
https://www.urbanambition.ro/casa-sub-pamant/
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments