Salba de lacuri din Bucuresti

In Bucuresti exista un mare potential in dezvoltare de PROMENADE pe malul apelor, pe marginea Salbei de lacuri (Buftea, Mogosoaia, Straulesti, Grivita, Baneasa – Herestrau si mai departe Floreasca, Tei, Pumbuita, Fundeni, Pantelimon, Dobroesti, Cernica. TOATE LEGATE INTRE ELE

Pe toata lungimea salbei de lacuri exista o serie de parcuri izolate, foste baze sportive si foste stranduri dezafectate. Marea majoritate a malurilor se afla in stare proasta, inaccesibile, cu vegetatie neintretinuta si ingradiri abuzive sau ilegale.
Situatia juridica a acestor terenuri este pe anumite zone neclara in litigii, capturate si lasate de izbeliste.

salba-lacuri-001

Toate aceste parcuri, baze sportive si zone verzi nu au continuitate si nu sunt legate intre ele. Nu se poate realiza un parcurs total (similar cu ce se intampla in amenajarea majoritatii malurilor apelor din Europa).
Este necesara si reconfigurarea aleilor din cadrul parcurilor existente. Aici, pietonalele din lungul malurilor sunt in mare majoritate in stare proasta, foarte inguste, cu vegetatia neintretinuta.
Pe toata lungimea salbei de lacuri am putea realiza un parcurs continuu pietoni, biciclisti, role (Apa, alei, verde, mobilier urban), eventuale cluburi sportive, zone de plaja, zone de restaurante , cafenele (existente si propuse), legaturi pietonale cu cartierele rezidentiale existente si noi din zona salbei de lacuri.

O alta mare problema, dar nu de nerezolvat, este cea a primarilor neinspirati care au dat, fara conditii sau directii clare, dreptul de concesiune ori improprietarire pe malul lacului diversilor investitori.
Conform legii, in functie de situatie, nu ai voie sa-ti faci casa sau bloc la mai putin de 50 metri de luciul apei. Conform legii orice luciu de apa are nevoie de o zona de protectie si intretinere continua de minim 10 metri.
Faptul ca mi-am cumparat casa pe malul lacului nu-mi da dreptul sa inchid cu garduri, sa-mi pun pontoane si salupe in lac. Lacul este un bun comun (PROMENADE) si are nevoie de spatiu tehnic (zona de protectie).

salba-lacuri-002

Daca am casa pe malul lacului, valoarea ei va creste fiind parte dintr-un parc cu promenada. Am iesit din casa direct in parc, in civilizatie, intr-un parc luminat si pazit pe bani publici. Nu vreau sa ies direct in camp, sa vad balarii sau o apa imputita cu maluri care stau sa cada.

Aceste lacuri imense nu pot fi intretinute si ingrijite decat cu fonduri publice (contra tantari, drenare albie, gunoaie si vegetatie moarta, intretinere maluri, baraje etc) deci, ele trebuie sa devina publice. Nu e niciun farmec in a a detine casa pe malul lacului si a avea parte numai de mirosuri si privelisti pestilentiale. E ca si cum toate casele care se afla langa parcurile din Bucuresti ar bloca cu garduri, sarma si gratare fumegande accesul in parcuri. Faptul ca ai o casa langa un parc sau langa o apa, nu da dreptul de a bloca accesul public in parc sau la apa.

Parcurile si lacurile din Bucuresti sunt spatii publice care au nevoie de fasii de acces public. Parcul si apa+parc/alee de circulatie pietonala, toate aduc o valoare mai mare cladirilor adiacente.

salba-lacuri-004

 

salba-lacuri-005

 

Toate aceste pasarele au rolul de a face legatura intre parcurile existente si zonele noi propuse cu traversarea denivelata a arterelor de circulatie auto.

In urma cu 60-70 de ani, salba de lacuri era situata in partea extrema de nord a orasului.
In prezent, orasul a inglobat lacurile si asteapta deschiderea totala a acestora catre locuitorii lui.

salba-lacuri-006

 

salba-lacuri-007 salba-lacuri-008

 

Foto, jos, prin amabilitatea D-lui Dan Ghelase.

salba-lacuri-009

 

 

Comments (2)

  1. Pingback: Promenada Herastrau | Urban Ambition

  2. Pingback: ce ar putea fi Herăstrăul « simply bucharest: a league of gentlemen

Leave a Comment