parcul herastrau promenades

Promenada Herastrau

Parcul Herăstrău este perceput și promovat de media și autorități ca un parc – bâlci, parc în care răsună boxele de la diverse spectacole, parc cu tiribombe, mici și bere, așa cum este orice parc de comună care se respectă.
În orice țară civilizată, parcurile și zonele de talia Herăstrău și a Salbei de Lacuri nu ar fi tratate ca un mare târg/bâlci de comună provincială.
Pentru momentele de gălăgie și muzică, există o multitudine de Mall-uri, Bâlciuri la periferie sau în centru, Concerte pe Stadioane sau în Piețe cu Petreceri de sărbători, Circuri și Show-uri aviatice, Parcuri de distracții speciale, Cluburi/Discoteci, etc. – NU ÎN PARCURI!: parcurile sunt în natura lor 100%  oaze de liniște! 
Trebuie să existe zone de alimentație publică și zone ADIACENTE Parcului (pentru anumite) spectacole, toate aceste zone au nevoie de reglementări și o gândire unitară cu reguli clare în cadrul salbei de lacuri/parc Herăstrău.
Parcul Herăstrău și Malul Lacului aferent zonei Herăstrău au nevoie de ajutor.
În contextul în care liniștea și natura din parcuri sunt valori la mare modă în lume, Parcul Herăstrău este perceput și promovat, la noi, ca un parc în care nu poți să ai liniște, ci doar „zone de liniște”.

La sfârșit de săptămâna, atunci când majoritatea cetățenilor au timp liber, parcul Herăstrău este extrem de aglomerat, printre gheretele de comerț ambulant amplasate arbitrar, aleile înguste și prost pavate sunt traversate de-a valma de furtune de irigații, bicicliști sportivi agresivi, roleri și pietoni consumatori de floarea soarelui.
Acest mix de funcțiuni incompatibile, amestecate: Parcul cu liniștea/ natură și parangheliile gălăgioase mai mult sau mai puțin organizate.

Orașul este agitat cu multă gălăgie și poluare. Pentru ce avem acest parc urban dacă și aici avem parte de gălăgie și poluare fonica?
Parcul ar trebui să fie o oază în vacarmul orașului.
În prezent, în weekend, parcul Herăstrău este un vacarm unde numai de relaxare și liniște nu ai parte.
Trebuie să intelegem diferența dintre  parcuri de distracții (gălăgie) și obișnuitele parcuri cu natură (liniște).

Parcurile de distracții sunt locuri artificiale cu mașinării, tiribombe și multă gălăgie, aceste locuri sunt de obicei amplasate la periferia orașelor și nu în zone Urbanizate, deja aglomerate și pline de Zgomot.
Parcul Herestrau NU ESTE parc de distractii!

Aceasta aglomerare arata nevoia restructurarii functionale si extinderii parcului peste podul de cale ferata si peste podul cu parcul Bordei. Studiile au aratat ca mai sunt necesare locuri de parcare si legaturi suplimentare cu mijloacele de transport.

parcul herastrau

parcul herastrau

parcul herastrau

 

parcul herastrau

parcul herastrau

parcul herastrau

parcul herastrau

parcul herastrau

localizare in lume parcul herastrau

colentina-chain-of-lakes-promenades

sursa foto: forum.ln-institute.org
Există o serie de studii complexe, bine realizate și extrem de importante pentru evoluția acestui Parc și a salbei de Lacuri în ansamblu. (P.S.F. P.U.Z. Parcul Herăstrău și PUZ-Zonă lacurilor Colentinei 1999-etapa I/etapa ÎI)
Aceste studii au fost făcute cu foarte multă muncă și cu foarte mulți specialiști din multe domenii.
Din păcate, toate aceste studii au ajuns să zacă prin sertarele primăriei generale și prin arhivele UAIM.
Aceste studii nu sunt mediatizate/promovate și transparentizate complet pentru ca cetățenii acestui oraș să realizeze importantă studiilor și scopul acestora: – Aceste studii sunt Măsuri și Fapte pentru Îmbunătățirea calității vieții în orașul București –
Fără sprijinul oamenilor, aceste măsuri nu pot fi aplicate eficient.
Oamenii, fără informare simplificată, pe înțelesul atât al specialistului dar și al nespecialistului, nu pot înțelege aceste măsuri și automat nu pot acorda sprijin.
Oamenii sunt toți cetățenii, societatea civilă și alte grupuri de specialiști plătitori de taxe și utilizatori ai domeniului public.
O excepție pozitivă  cu scopul de mediatizare a fost făcută cu ocazia lansării competiției   „(Re)Discovering the Emerald Necklace” https://www.uauim.ro/en/events/lenotre2014/   si http://forum.ln-institute.org/
Și în acest caz avem de a face cu o promovare destul de obscură, o promovare strict pe canale universitare în cadrul profesional specializat.
Oamenii, vizitatorii acestui parc nefiind informați și nici consultați.

Orice PUZ/PSF/SF/concurs/proiect național și internațional trebuie făcut cu informare și consultare a bucureștenilor dacă are în obiectiv o zonă sau un teritoriu al orașului București.
Informarea ar trebui făcută în două etape:
-etapa unu: bucureștenii sunt informați că se va a lansă un concurs/studiu și
-etapa doi: înființarea unei expoziții în parc pe parcursul a mai multor săptămâni în care să fie prezentate lucrările câștigătorilor;
Informarea pentru etapa unu se poate face prin media (presă, tv, internet) și direct vizitatorilor parcului prin afișe informative în mai multe puncte ale parcului.
Aceste concursuri trebuie transparentizate și mediatizate pe toate canalele media și nu discutate rapid cu ușile închise între organizatori.

Textul de mai jos este relevant doar ca surse de informare și conținut provenit din studiile de urbanism și studii de prefezabilitate efectuate pana in prezent:

The focal area is the chain of lakes along the river Colentina, which has huge potential for the sustainable development of Romania’s capital city and represents high relevance for the forum’s four focal themes: urban growth/peri-urban sprawl, sustainable tourism, heritage and identity, and the rural fringe.

Este necesara si reconfigurarea aleilor din cadrul parcurilor existente. Aici, pietonalele din lungul malurilor sunt in mare majoritate in stare proasta, foarte inguste, cu vegetatia neintretinuta.

Pe toata lungimea salbei de lacuri am putea realiza un parcurs continuu pietoni, biciclisti, role (Apa, alei, verde, mobilier urban), eventuale cluburi sportive, zone de plaja, zone de restaurante , cafenele (existente si propuse), legaturi pietonale cu cartierele rezidentiale existente si noi din zona salbei de lacuri.

Studiu de prefezabilitate Plan Urbanistic Zonal Parcul Herastrau
actualizare şi analiza situaţiei existente, diagnoză, reglementări, plan de acţiune,
studiu de prefezabilitate (iulie 2004, Universitatea de arhitectura si Urbansim Ion Mincu, Bucuresti)

Zona 4B,  „Trecerea de pe un mal pe celalalt al Lacului Herastrau nu se poate realiza decat pe podul de CF, punct greu accesibil, cu grad de periculozitate maxim. Inexistenta unei treceri pietonale, dar si inexistenta unei treceri carosabile dinspre Soseaua Nordului, fac inutilizabila zona de nord a Parcului Herastrau. „Unda verde”, legatura ce ar putea fi realizata catre nord, pe salba lacurilor Colentinei, este practic fracturata, neexistant continuitate, decat la nivel vizual. Promotoriul inalt din zona podului de cale ferata (in prezent nevalorificat, nefunctional”
-Existenta unor trasee pietonale obturate de extinderea abuziva a spatiilor comerciale

Confor analizei SWOT avem urmatoarele cauze:

„-LIPSEI UNEI VIZIUNI GENERALE UNITARE A ZONEI
-LIPSA UNEI STRATEGII DE PUNERE ÎN VALOARE A
-CADRULUI NATURAL ŞI DE PATRIMONIU EXISTENT
-INDECIZIA POLITICĂ ÎN CEEA CE PRIVEŞTE CREAREA CADRULUI JURIDIC ŞI INSTITUŢIONAL PENTRU DEZVOLTAREA UNITARA A ZONELOR VERZI
-ABSENŢA UNEI POLITICI ALE SPATIILOR VERZI
-ABSENŢA UNEI POLITICI DE MEDIU;
-DISFUNCŢIILE GENERATE IN SIT:
-CADRU NATURAL/CADRU CONSTRUIT.”

La punctul 3.1 avem urmatoarele disfunctionalitati:

„-Intreg parcul Herastrau reprezinta o zona cu potential mare la nivelul Bucurestiului, insuficient valorificata;
-Zona de nord a parcului , intre Intrarea Piata Presei Libere, Intrarea de la nord de Roata de pe Sos. Nordului, precum si zona aflata dincolo de CF Bucuresti ; – Constanta, in vecinatatea Podului Baneasa, este o zona peisagistica neamenajata, fara dotari si neintegrata in structura generala a Parcului Herastrau ;
-Inexistenta unor zone de continuitate, penetratii verzi care sa faca legatura cu zona de nord-vest si sud-est Bordei ), situate pe salba lacurilor Colentinei ;
-Tratarea neunitara a zonei din punct de vedere urbanistic si peisagistic;”

Plansa nr. 1.6.5

Studiul Malului lacului Herastrau
Trasee de promenada nautica, trasee de distractie
si trasee de odihna relaxare.
Inexistenta unor legaturi la nivelul „Undelor verzi” si la nivelul continuitatii parcursului malului de lac (cu zona Salbei lacurilor Colentinei)
Fracturarea continuitatii malului in zona de nord

Plansa nr. 1.7 „Disfunctionalitati”
Trasee pietonale existente, majore, insuficient valorificate, cu potential de revitalizare
Trasee blocate sau obturate
Inexistenta unei legaturi pietonale intre cele doua maluri ale lacului Herastrau
Pod pietonal parasit, nefunctional, distrus
Vegetatie necorelata volumetric
Zone fara iluminat nocturn
Zone fara elemente de mobilier urban

Plansa nr. 1 – „Situatia existenta, sinteza analizei:
Zona inaccesibila
Malul lacului Herastrau neamenajat
Zone cu potential nevalorificat
Plansa nr. 2 – „Elemente de diagnoza si potential de interventie:
Consolidarea, reamenajarea su reabilitarea malurilor
Zona ecluza
Interventii in zone cu constructii care agreseaza parcul
Continuitate spre Est cu Parcul Bordei-Floreasca si spre Vest cu Lacul Baneasa-Grivita (continuitatea Salbei de Lacuri)

Plansa „Schema strategica de dezvoltare privind concentrari, solutia policentrica :
Asigurarea unor zone de liniste – odihna si de promenada”