Harta calitatii drumurilor

 

Aventura?

In vacanta sau in delegatii, la volanul masinii personale sau de serviciu, cautand pe harta ori pe gps o scurtatura, o alternativa, ti s-a intamplat sa o iei pe un drum necunoscut care la un moment dat devine plin (gol) de gropi sau neasfaltat?
Pusi in fata deciziei de a te intoarce din drum, de cele mai multe ori continuam, din cauza timpului, orgoliului, sperand ca „poate drumul isi revine” sau „hai ca nu mai e chiar asa mult de mers pana la drumul bun”.
Din fericire, autoritatile existente in domeniu isi fac treaba si pentru cetatenii majoritari.

Intrati pe sit-ul CNADR  http://www.cnadnr.ro/drumuri.php , aici o sa fiti intampinati de o lista semicriptata, tabele informe, o insiruire de date tehnice cu text marunt si un baner albastru orbitor. O lista neinteligibila pentru utilizatorul nespecialist nevoit sa primeasca rapid o informatie.
Aici nu gasesti o harta interactiva reala legata la acea lista tehnica, o schema, o prezentare grafica pentru platitorul simplu conducator auto platitor de taxe. Sunt puse tot felul de harti scanate la rezolutie mizerabila, doua trei harti pentru transporatori cu greutatea maxima admisa, harti la fel de jerpelite si neinteligibile.

harta-calitatii-drumurilor_legenda

010101,  A5, E14…

E ca si cum, in masina sau in vacanta, in loc sa folosesc o harta pe hartie sau un gps, ca un robot –  trebuie sa folosesc tabele, liste criptice cu text inghesuit de pe sit-ul CNADR
Singurul lucru imbucurator este ca site-ul este actualizat saptamanal cu diverse comunicate de presa, declaratii interne si foarte multe date destul de utile pentru celelalte autoritati sau presa.

Nu cred ca este o problema de buget. Bani sunt acolo destui si pentru un site sau o latura a site-lui  pentru cetatenii nespecialisti.
Sigur exista bani pentru un web admin programator si un designer sau mai bine sa externalizeze/liciteze partea aceasta catre o Societate Comerciala care sa se ocupe de arhitectura si de intretinerea permanenta a acestei parti din site adresate publicului nespecialist -repet platitor de taxe si impozite –  nedoritor de liste criptice si cifre inghesuite.

harta-calitatii-drumurilor_b

 

Hartile, aproximativ cum le stim in ziua de azi, au aparut in jurul anului 1500 si sunt cele mai utile instrumente pentru deplasarea intre doua sau mai multe puncte geografice cat mai rapid. De ceva timp s-au inventat calculatoarele si conceptul de baze de date legate la o reprezentare grafica interactiva.

Autoritatile despre care vorbeam faptul ca isi fac treaba si pentru cetatenii majoritari.
Sunt o serie de pasionati voluntari, specialisti si nespecialisti din domenii conexe, oameni care isi rup din timpul lor liber sau care isi dedica majoritatea timpului anumitor cauze mai mult sau mai putin nobile.
Este vorba de oameni  care contribuie neoficial cu solutii si critici constructive, date si comunicare permanenta pe forumurile de discutii.
Un exemplu este dat de o harta care descrie starea drumurilor din Romania, conceputa de specialisti si colaboratori din teren , expusa si discutata pe portalul
http://www.skyscrapercity.com.
 Harta este  la linkul urmator:  http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1381215
Harta interactiva la : http://enjoymaps.ro/harta-interactiva-calitatii-drumurilor-din-romania/
nota realizatori harta:
„Harta e supusa actualizarilor permanente. Daca aveti informatii care sut utile, va rog sa le transmiteti.
Harta e intocmita din birou (altfel cum s-ar putea face) numai ca se bazeaza pe informatii din teren, de la colaboratori.”